Samen met ROC Mondriaan in Naaldwijk organiseren we het programma NU WIJ voor studenten pedagogisch medewerker & onderwijsassistent. Het programma is een combinatie van Kunstpracht en Kunstkracht, waarbij de studenten zowel professionele kunst beleven als zelf aan de slag gaan met het maken van kunst. We hebben dit programma door corona helaas een jaar moeten uitstellen, maar vanaf september 2021 gaat het echt van start. 

Veel mbo-studenten komen niet of nauwelijks in aanraking met kunst en cultuur. Dat geldt in een regio met minder culturele voorzieningen, zoals het Westland, nog meer. NU WIJ is een project waarbij de studenten de betekenis van kunst voor henzelf onderzoeken. Zo ontdekken ze dat kunst niet gek of moeilijk is, maar direct kan raken en aan het denken kan zetten.

Het project bestaat uit vier delen. In het eerste deel onderzoeken de studenten wie zij zijn. Dit doen ze door het meedoen aan een theater- of dansworkshop en het bezoeken van de voorstelling Stuk in het Maaspodium. Aansluitend zijn er verdiepende gesprekken met de spelers. In het tweede deel Waar kom je vandaan? zien de studenten de film Les Misérables en maken ze in duo’s zelf een foto- of filmreportage over hun afkomst. Het derde deel is de keuzemodule Waar ga je naartoe?, waar studenten samen met een lokale culturele partner en de cultuurcoach op eigen onderzoek uitgaan. Het vierde deel is gericht op de koppeling met het werkveld. De studenten bezoeken dan een schoolvoorstelling samen met basisschoolleerlingen. Na afloop geven zij verwerkingslessen aan groepjes leerlingen op een basisschool.

In dit programma werken we samen met verschillende partners: Maas Theater en Dans in Rotterdam, het Internationaal Filmfestival Rotterdam en een lokale cultuuraanbieder.

Kunstpracht: NU WIJ! is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds 21. Fonds 21 maakt ondernemende, culturele en bijzondere sociaal-maatschappelijke initiatieven mogelijk. Het fonds steunt spraakmakende grote en kleine projecten op het gebied van Kunst & Cultuur en Jongeren & Maatschappij. Zo biedt Fonds 21 aanvragers de kans om hun ambities te verwezenlijken.