maandag 18 september 2023 maandag 18 september 2023
maandag 18 september 2023 maandag 18 september 2023

Deze pakkende titel komt van het nieuwe boek van Luk Dewulf, hoofdspreker op educatieconferentie Verwonderwijs. Zijn ‘talk’ was voor velen een feest der herkenning en maakte dat de conferentie zeer inspirerend en humoristisch startte. Voor een ieder die de strekking van zijn verhaal heeft gemist of nog eens terug wil lezen hier een korte samenvatting.

Luk trapt af met het definiëren van de term talent, zoals hij dit ziet; niet kijken naar waar iemand heel goed in is, maar waar raakt iemand nou van in een flow? Een modus waarin je de tijd en de wereld om je heen vergeet. En waar haal jij of een kind in de klas voldoening uit? Als je met iets bezig bent waar je voldoening uithaalt laad je, onbewust, je batterij op. Ben je constant bezig met zaken die je niet in een lekkere flow brengen en je geen voldoening geven dan loopt je batterij langzaam leeg. Dit geldt voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen en jongeren. Aan ons als volwassenen en leerkrachten de taak om kinderen te begeleiden deze momenten, oftewel zijn talenten, te herkennen en het kind deze te leren inzien.

Kun je dit in de klas ook benoemen? In plaats van ‘je hebt de rekentoets heel goed gemaakt’ bijvoorbeeld te zeggen: ’je voelde heel goed aan dat Sophie verdrietig was, fijn dat jij haar troostte’. Immers, er zijn verschillende type mensen elk met hun eigen kwaliteit. Niet elk kind is goed in rekenen of lezen, maar kan later wel floreren als artiest of inlevende verpleegkundige. Luk zijn opsomming van deze type mensen was voor velen een feest der herkenning: de bezig bij was er vooral een waar leerkrachten in de zaal zich ruim in herkenden.

Kortom: een mooie, inspiratievolle speech om de leerkrachten op humoristische wijze attent te maken op het feit dat ieder kind talent heeft. Na deze speech aan iedere leerkracht de uitnodiging om een ‘talentenfluisteraar’ te worden, anders gezegd: gevoelig zijn voor de talenten van zijn leerlingen en hier actief mee aan de slag te gaan!

Wil je meer weten over talentenfluisteraar Luk Dewulf? Kijk dan vooral eens op zijn website!