In het centrum van ’s-Gravenzande worden deze zomer de winkelruiten beschreven met gedichten van bewoners. Het doel? Jong en oud in aanraking brengen met poëzie. “Dichten hoeft helemaal niet hoogdravend of moeilijk te zijn.”
“Mijn vriendin en ik zagen eens een gedicht op een muur op de Witte de Withstraat, in Rotterdam. Het waren maar twee zinnen, maar ik voelde er meteen iets bij,” vertelt Margreet van der Poll. Daar werd het eerste zaadje voor een poëzieproject geplant. “Poëzie in ’s-Gravenzande; daar wilden we iets mee doen. Tijdens dat middagje shoppen is het balletje gaan rollen.”
Gedicht op een winkelruit
Als voorzitter van winkeliersvereniging BIZ Centrum ’s-Gravenzande, besloot Margreet de winkels in het centrum bij haar idee betrekken. De winkeliers waren meteen enthousiast. “Samen bedachten we Tussen Kas en Kust: een laagdrempelig poëzieproject, waarbij bewoners een gedicht kunnen insturen. De beste gedichten worden een zomer lang op winkelruiten getoond.” Eind augustus wordt bekend gemaakt wie volgens het publiek het beste gedicht maakte. De winnaar krijgt een leuke prijs en de eeuwige roem.”
Spelen met taal
Om kinderen bij het project te betrekken, nam Margreet contact op met Bibliotheek Westland. Via een lesbrief vanuit de bieb zijn scholen benaderd om mee te doen. Margreet: “Jong en oud: iedereen kan een gedicht inzenden.” Om zelf te oefenen, maakte Margreet met haar kleindochter een ‘elfje’: een gedicht dat bestaat uit elf woorden, verdeeld over vijf regels. “Spelen met taal is ontzettend leuk en leerzaam. Ik weet nu dat er heel veel dichtvormen zijn. Er gaat een wereld voor me open, want normaal gesproken lees ik alleen romans.”
Twaalf regels op een ruit
Kinderen en volwassenen kunnen een zelfgeschreven gedicht insturen over hun stad, de kassen, het strand of de zee. “Het kan ook over je gevoelens gaan, of iets wat je hebt meegemaakt”, zegt schrijver Jeroen den Harder, die ook betrokken is bij het project. “Alles mag, zolang het gedicht maar in twaalf regels past. Want een winkelruit is niet zo groot.” Als voorzitter van Literair De Lier kent Jeroen veel dichters uit het Westland. “Voor dit project heb ik onze achterban benaderd. Iedereen werd meteen enthousiast van het initiatief en doet graag mee.”
Laagdrempelig en leuk
Poëzie hoeft niet hoogdravend te zijn, vindt Jeroen. Het kan ook klein en dichtbij. Dit project zal dat bewijzen. “Ik probeer zelf ook op een manier te schrijven dat mensen begrijpen wat ik bedoel. Dat de lezer er voor zichzelf iets uithaalt.” De gedichten mogen in alle talen worden ingestuurd, mits er een Nederlandse vertaling bij zit. Margreet: “Poëzie is van oudsher een manier om verhalen door te geven. Dat houden we op deze manier in stand. En het mooie is: mensen die normaal alleen voor zichzelf schrijven, krijgen nu een podium.”
Pop-up poezië
Om het project te lanceren, organiseerden Margreet en Jeroen op 21 juni jongstleden een pop-up in het voormalige pand van Blokker. “Om de schrijfwedstrijd officieel te openen, nodigden we zo veel mogelijk schrijvers en dichters uit. Tegelijk presenteerden houtbewerkers, sieraden- en tassenmakers en kunstenaars hun werk.” De opkomst was groot en de winkeliers vonden het een geweldig initiatief. “Een gedicht op de winkelruit ziet er leuk uit, het brengt poëzie en lezen onder de aandacht en het zorgt voor aanloop bij de winkels. Zo slaan we meerdere vliegen in één klap.”
Gedichtentroute
Er zijn inmiddels al heel wat inzendingen binnengekomen. Om de twee weken wordt daaruit een gedicht gekozen dat op een etalageruit komt. Suzanne Boekestijn, eigenaar van marketing- en communicatiebureau Purple Lily Creations, schreef het eerste gedicht op het raam van de oude Blokker. Daarna neemt De Krijtman het van haar over. Jeroen: “We vinden het belangrijk dat er meer aandacht is voor lezen en schrijven. Maar ook dat poëzie op de kaart wordt gezet. Als je moeite hebt met lezen, is poëzie een goed alternatief. Een gedicht is kort en zet je aan het denken. Dat is de kracht.”
Taalfestival
Op zaterdag 30 augustus wordt ’s-Gravenzande een bruisende plek vol taal, creativiteit en verwondering. “Tijdens een groot taalfestival zijn er onder meer een boekenmarkt, een kinderboekenruil, een letterrijmspeurtocht en optredens met muziek en voorlezen”, vertelt Margreet. “Op deze dag wordt ook de winnaar van het beste gedicht bekendgemaakt, gekozen door het publiek.”
Wil jij meedoen aan Tussen Kas en Kust? Mail dan je gedicht van maximaal twaalf regels naar info@sgravenzande.nl en maak kans op jouw gedicht op een winkelruit. Stemmen op de beste inzending kan van 10 tot 29 augustus. Kijk voor meer informatie op www.sgravenzande.nu.
Tekst: Cathelijne Beijn
Fotografie: Justin Manders
Bovenstaand artikel verschijnt in een reeks artikelen gefaciliteerd door Westland Cultuurweb en Nieuwsblad Westland. Cultuurweb biedt ondersteuning aan het culturele veld van stichtingen, verenigingen, cultureel ondernemers en zelfgeorganiseerde clubs van beoefenaars. Wil je eens sparren over een toekomstgericht idee in jouw organisatie en wat daarbij nodig is? Hulp bij de zoektocht naar financiële middelen? Cultuurmakelaars Madeleine de Bruijn en Jasmijn van Holsteijn maken er graag tijd voor. Maak een afspraak via cultuurmakelaars@westlandcultuurweb.nl. Kijk voor meer informatie op www.westlandcultuurweb.nl/cultuur.