maandag 1 juli 2024 maandag 1 juli 2024

John van der Linden, trompettist bij muziekvereniging Fusica, organiseert op 1 juli een concert voor Chinese schoolkinderen in de Oude Kerk in Naaldwijk. Het concert is onderdeel van een bijzonder uitwisselingsproject tussen Nederlandse en Chinese harmonieorkesten.

Bijzondere uitwisseling

Op 1 juli vindt voor de eerste keer het International Summer Music Festival Westland 2024 plaats: een muzikale avond verzorgd door muziekvereniging Fusica, BLaas Orkest Westland (BLOW!), Westland Brass en een Chinees schoolorkest uit Nanjing. Een bijzondere uitwisseling, want speciaal voor dit concert komen maar liefst 55 Chinese basisschoolleerlingen naar Naaldwijk. “Voor de kinderen is het geweldig dat ze op jonge leeftijd een bezoek brengen aan Nederland”, zegt John. “De kinderen spreken vrijwel geen Engels en mijn Chinees is ook niet al te best, dus communiceren is soms lastig. Gelukkig komt er een tolk mee. En ook de Chinese organisatoren, die in Amsterdam wonen, zijn erbij om te helpen.”

International Summer Music Festival Westland
Die organisatoren zijn David Shen en zijn vrouw Lee Li van S&L Cultural Exchange Center Holland. John ontmoette het echtpaar voor het eerst in 2011 tijdens een tournee door China met een Haags project-symfonieorkest. John: “David en Lee organiseren uitwisselingsprojecten tussen muziekgezelschappen uit de Benelux en China. Na onze eerste ontmoeting vroegen ze of ik interesse had om voor twee Chinese schoolorkesten concerten te organiseren in Nederland. Dat lukte in 2013 in WestlandTheater De Naald in Naaldwijk.”

Een dagje cultuursnuiven
Door de jaren hielden John en David het contact warm. Na een tweede uitwisseling in 2019, komt straks op 30 juni voor de derde keer een grote groep jonge Chinese muzikanten naar Nederland. “Tijdens hun verblijf willen we de kinderen ook laten kennismaken met andere culturen”, zegt John. “Na hun concert op 1 juli in Naaldwijk hebben ze ruim een week de tijd voor allerlei dagtrips, ook naar België en Duitsland. Ze bezoeken onder andere een klokkengieterij, een muziekinstrumentenfabriek en uiteraard Manneke Pis in Brussel. Het wordt voor de Chinese jongeren en hun begeleiders een reis om nooit te vergeten.”

Dagprogramma in Naaldwijk

Ook in Naaldwijk heeft John een middagprogramma georganiseerd. “De dag na aankomst bezoeken we basisschool De Ouverture. Daarna neemt de groep een kijkje in de raadzaal van het gemeentehuis, maken de kinderen een wandeling door het centrum van Naaldwijk en doen ze mee aan muziekworkshops. ‘s Avonds treden ze op in de Oude Kerk.” De Chinese kinderen die in Naaldwijk komen spelen zijn 10, 11 en 12 jaar oud. “In China wordt al op de basisschool veel aandacht aan muziekles besteed. Op jonge leeftijd krijgen ze er een muziekinstrument aangereikt. Van de drieduizend leerlingen op de basisschool in Nanjing krijgen ruim zeshonderd kinderen wekelijks muziekles.” De school heeft dan ook meerdere orkesten, op verschillende niveaus. “Eén van die orkesten verwelkomen wij in Naaldwijk.”

BLOW! toert door China
In oktober vindt er opnieuw een internationale, muzikale uitwisseling plaats. Dan gaat BLOW! op tournee door China. “We gaan met 65 man, waarvan 62 muzikanten en een dirigent. In tien dagen doen we een workshop op een basisschool en geven we vijf concerten in vijf steden, te beginnen in Shanghai.” Het orkest speelt in concertzalen waar wel twee- tot drieduizend mensen in kunnen. De zalen zitten vrijwel gegarandeerd vol, omdat Chinese basisscholen geregeld gratis kaartjes krijgen om leerlingen concerten te laten bezoeken en de ouders gaan dan mee. “Het repertoire zal bestaan uit stukken die ook voor het Chinese publiek herkenbaar zijn, met een hoog entertainment gehalte. Eind augustus starten we met repeteren.”

Wil jij als bedrijf graag een bijdrage leveren aan de tournee van BLOW! door China? Stuur dan een mail naar johnvdlinden@kabelfoon.nl.

International Summer Music Festival Westland 2024 

Wanneer: maandag 1 juli 2024
Locatie: Oude Kerk Naaldwijk (Wilhelminaplein 5)
Toegang: gratis

Programma 

19.00 – 19.30 uur: muziekvereniging Fusica
19.30 – 19.45 uur: saxofoonkwartet BLOW!
19.45 – 20.00 uur: Westland Bras
20.15 – 20.45 uur: Chinese schoolorkest uit Nanjing

Tekst: Cathelijne Beijn
Fotografie: Justin Manders

Bovenstaand artikel verschijnt in een reeks artikelen gefaciliteerd door Westland Cultuurweb en Nieuwsblad Westland. Cultuurweb biedt ondersteuning aan het culturele veld van stichtingen, verenigingen, cultureel ondernemers en zelfgeorganiseerde clubs van beoefenaars. Wil je eens sparren over een toekomstgericht idee in jouw organisatie en wat daarbij nodig is? Hulp bij de zoektocht naar financiële middelen? Cultuurmakelaars Madeleine de Bruijn en Jasmijn van Holsteijn maken er graag tijd voor. Maak een afspraak via cultuurmakelaars@westlandcultuurweb.nl. Kijk voor meer informatie op?www.westlandcultuurweb.nl/cultuur.