“Een woordenschat les hoeft niet in de klas, maar kan ook op het strand!” Met omgevingsonderwijs laat de Willemsschool in Monster de leerlingen vanuit nieuwsgierigheid en betrokkenheid naar hun directe omgeving kijken. Westland Cultuurweb gaf een training over hoe de leerlingen met diezelfde houding ook hun culturele omgeving kunnen ontdekken, zoals het lokale erfgoed, maar ook de plaatselijke dansschool, de muziekvereniging in het dorp en de kunstenaar in zijn atelier om de hoek. De training diende als springplank voor het doorontwikkelen van Kunstlokaal.
Pilotfase
Deze inspirerende middag heeft leerkrachten inzicht gegeven in het belang van de ontwikkeling van het kind als deelnemer in de eigen culturele omgeving. Met het team hebben we gebrainstormd over hoe er binnen het omgevingsonderwijs invulling kan worden gegeven aan kunst en cultuur. Om het te concretiseren, hebben we nagedacht over culturele aanbieders in Monster en geschikte activiteiten per bouw. Met deze eerste ideeën gaan we gezamenlijk werken aan een pilot Kunstlokaal-programma voor de Willemsschool.
Wat biedt Kunstlokaal?
Binnen Kunstlokaal maken leerlingen kennis met het diverse aanbod aan kunst en cultuur in hun buurt. Deze verbinding met de culturele omgeving is van grote meerwaarde; leerlingen ontdekken welke rollen zij in de maatschappij kunnen vervullen. Een opdracht die in het hart van het onderwijs thuishoort. Met onze Kunstlokaal-activiteiten kun je laagdrempelig samenwerken met lokale culturele aanbieders. Kunstlokaal bestaat momenteel uit:
- Reeds ontwikkelde gastlessen, excursies en projecten waarin je samenwerkt met een culturele partner. Deze activiteiten kosten € 5,- per leerling per activiteit en zijn te vinden op deze pagina.
- Nieuwe gastlessen, excursies en projecten waarin je samen met een culturele partner, onder begeleiding van een cultuurcoach, een nieuw project ontwikkelt. Deze activiteiten zijn voor maximaal drie klassen gratis. Bij interesse denken we graag met je mee.
Tijd voor vernieuwing
De cultuur- en onderwijssector zijn continu in beweging, waardoor wensen en behoeften veranderen. Daarom is het tijd om Kunstlokaal te herzien en door te ontwikkelen. Samen met de Willemsschool in Monster kijken we nu naar een passende vorm, die geschikt is voor alle Westlandse basisscholen. In de pilotfase werken toe naar een ‘kunstroute’, die scholen kunnen volgen om verschillende lokale culturele aanbieders te bezoeken. Een belangrijke ontwikkeling is een overzicht van activiteiten per kern. Op deze manier kun je gemakkelijk voor elke bouw een kunstroute uitstippelen. Stel je voor: gedurende hun hele schoolcarrière, van groep 1 tot en met 8, kunnen leerlingen een volledige kunstroute in hun eigen kern bewandelen, en zo hun eigen culturele omgeving ontdekken. Een ambitieus, maar waardevol streven!
De deur staat open voor suggesties van zowel scholen als culturele aanbieders. Dus, heb je een briljant idee voor Kunstlokaal? Aarzel niet om contact op te nemen met cultuurcoach Tessa Don.