Misschien ben je er al bekend mee, misschien ook niet: het Cultuurweb programma ‘Kunstlokaal’. De rijksregeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) richt zich op het verbeteren van cultuureducatie in het basisonderwijs. Als penvoerder van deze regeling wil Westland Cultuurweb zorgen dat cultuurlessen een vaste plek krijgen in het onderwijs en het niveau van de lessen zo hoog mogelijk is. Dit doen we door leerlijnen te ontwikkelen, de zogenaamde Kunstkracht leerlijnen, proberen we de deskundigheid van leerkrachten te vergroten en stimuleren we de samenwerking tussen culturele instellingen en scholen. Dit laatste punt hebben wij samengebracht onder de noemer Kunstlokaal: het inzetten van de Westlandse lokale aanbieders op school.
Waarom lokale aanbieders op school?
Als we praten over deskundigheid en ervaring van kunstvakdocenten dan kun je eigenlijk nergens beter terecht dan bij lokale culturele aanbieders. Immers, deze mensen hebben vrijwel altijd een kunstvakopleiding genoten en hebben ervoor gekozen van hun werk te maken van hun gekozen discipline. Als een docent een kunstvakopleiding heeft gevolgd aan een hbo opleiding dan is hij/zij eerstegraads docent. Ook de mbo opleidingen bieden studenten docentenopleiding aan. Deze docenten verstaan hun vak dus niet alleen goed, in de meeste gevallen zijn ze prima in staat zelfstandig voor de klas te staan en jou als leerkracht te ontzorgen in het verzorgen van goed kunstonderwijs.
Wat zijn lokale partners?
Elke stad en gemeente kent culturele aanbieders: denk hierbij aan de plaatselijke dans- en balletscholen en de muziekschool en misschien is er stichting die beeldende lessen aanbiedt. Maar de meeste plaatsen kent ook een (groot) aantal zzp’ers. Zij verzorgen lessen onder eigen naam en zijn vaak wat minder zichtbaar qua marketing. Dit betekent overigens niet dat zij onderdoen aan kwaliteit. Een mooi Westlands voorbeeld van zo’n goede zelfstandige is Juliette van der Walle met haar Atelier Kaas. Zij verzorgt al jaren op hoog niveau kunstlessen op scholen en in haar atelier in Naaldwijk. Wil je meer weten over lokale aanbieders in jouw dorpskern? De cultuurcoaches van Cultuurweb stellen je graag aan hen voor!
En dan zijn er nog…
De verenigingen, stichtingen en comités die zich bezig houden met kunst en cultuur. Zij zijn niet altijd actief in het onderwijs, maar vaak wel bekenden in jouw dorp op het gebied van zang of muziek bijvoorbeeld. Wil je met zo’n partij een project opzetten in de klas? Dit kan. Vanuit Cultuurweb kunnen we jullie helpen om bijvoorbeeld met het lokale zangkoor een kinderkoor te starten op school. Door zo’n samenwerking weten leerlingen en ouders vaak de weg naar lokale aanbieders beter te vinden en kunnen meer kinderen in hun leven genieten van kunst en cultuur.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van Kunstlokaal? Jouw cultuurcoach helpt je op weg!