Spotlight Online 2020

Een Digitale Talentenjacht voor Creatieve Jongeren in Westland

Net zoals alle andere evenementen in Nederland werd helaas ook de Spotlight finale, die op 6 april zou plaatsvinden in WestlandTheater De Naald, afgelast. Daarom hebben De Naald en Cultuurweb in overleg met de deelnemende scholen een online editie gelanceerd.


Wanneer is Spotlight Online wat voor jou?


Een digitale talentenjacht, hoe werkt dat?

De eerste inzendingen
Leerlingen gaan aan de slag met één of meerdere kunstvormen, maken van het resultaat een pakkende videoclip (1 á 2 min.), en zenden deze op uiterlijk 8 mei in voor Spotlight Online. Er is keuzevrijheid in welke kunstdiscipline deelnemers iets creëren. Van belang is wel dat het in de toekomst vertoond kan worden op een podium als uitvoerende act of beeldend werk.

Durf te combineren en experimenteren!

Zang / Beeldende Kunst / Dans / Woordkunst  / Muziek  / Film  / Fotografie  / Toneelspel  / Modekunst  / Architectuur  / En Meer

Professionele Coaching
De eerste inzendingen worden bekeken door een kunstdisciplinespecialist en een filmmaker. Deelnemers krijgen de kans om met beiden in gesprek te gaan over hoe ze hun filmpje kunnen verbeteren, zowel op artistiek inhoudelijk vlak als op het gebied van filmtechnieken.

De coaches zijn Esther van Es (Zang), Peter Jessen (Muziek), Jeroen Kunstman (Toneel/Woordkunst), een docent van Dans Creatie (Dans), Juliette van de Walle (Beeldende Kunst), en Bart Kester (Film en montage). Met de tips en inzichten van deze professionals gaan deelnemers verder werken aan hun video. Op uiterlijk 1 juni leveren zij een definitieve versie in.

Stemperiode
De definitieve versies van de videoclips zullen op deze pagina te zien zijn van 3 t/m 10 juni. Er komt een poll waarop iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete filmpje. Tijdens deze dagen is het aan de deelnemers om hun filmpje te promoten en zoveel mogelijk stemmen te werven.

Meeste online stemmen - De inzending met de meeste online stemmen is de publiekswinnaar. De maker(s) van het winnende filmpje krijgt, naast de eer van de massa, de kans om een voorstelling naar keuze te bezoeken in Westland Theater De Naald. 

Meeste jurystemmen - Een jury van vak professionals zal zich ook buigen over de inzendingen. Het panel bestaat uit Esmée van Kampen, Wilma Franchimon, Carlie Spruijt en Eva Opperman. Het door hen gekozen filmpje bepaalt de heuse winnaar van Spotlight Online 2020. Deze winnaar wordt gehuldigd met een bokaal, mag deelnemen aan het nieuwjaarsconcert op 3 januari 2021, en wordt voor dit podiummoment klaargestoomd tijdens een masterclass - aangeboden door Filiorum Future!


(Live) Uitzending
Om te zorgen dat iedereen er toch een beetje bij kan zijn, wordt de uitslag online bekendgemaakt tijdens een Live Stream vanuit De Naald op 12 juni (locatie en datum zijn nog onder o.v.). De host van de avond is niemand minder dan Pepijn Gunneweg! Mocht je dit virtuele evenement niet bij kunnen wonen, dan heb je geluk want de WOS zendt het op een later moment ook nog uit op de televisie.

Blijf via Instagram op de hoogte van alle Spotlight Online updates

Spotlight is een samenwerking tussen Westland Theater De Naald en Westland Cultuurweb, en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Loswal de Bonnen, Filiorum Future en Glascom Tuinbouw.


Hoe geef ik mijn filmpje een wauw-effect?

 1. Bedenk en maak een artistiek product. Bijvoorbeeld een dans, lied, gedicht, verhaal, toneelstuk, comedysketch, schilderij, tekening, sculptuur, mixed-media installatie, filmscenario etc.
 2. Ga naar het YouTube kanaal van Spotlight Online, en check de playlist ‘Inspiratie Filmpjes’ en ‘Tutorials’ voor ideeën over hoe je jouw creatie kan verfilmen. 
 3. Maak een plannetje voor wat je wil filmen en hoe je dat gaat doen. Bedenk hiervoor een structuur van begin tot eind met verschillende scenes die je gaat opnemen. Deze losse stukjes film kun je later aan elkaar monteren tot één geheel. Zo zorg je voor afwisseling in je videoclip. Denk bij het maken van je plan aan de volgende aspecten.
  • Boodschap en sfeer
  • Personen, objecten, handelingen en gebeurtenissen
  • Omgeving, achtergrond en compositie
  • Cameraperspectieven en filmeffecten 
  • Geluiden en muziek
 4. Begin met het opnemen van je kleine stukjes film. Tips:
  • Zorg dat de kwaliteitssetting van de camera op je telefoon staat op HD1080 of 4K
  • Hou de camera horizontaal
  • Hou de camera zo stil mogelijk
  • Zorg voor goede belichting         
 5. Monteer de opnames aan elkaar met een computerprogramma of een app op je smartphone naar keuze. Tijdens de montage kan je ook geluidsfragmenten en achtergrondmuziek toevoegen.