Verdiepingsreeks - Beeldend - PO groep 8

Kunstkracht

Stad van de toekomst

Les 1:
De leerlingen doen vooraf bronnenonderzoek naar de architectuur van bestaande gebouwen in het Westland. In groepjes bespreken ze hun resultaten. Vervolgens leren de leerlingen met houtskool te werken. Ze maken een tekening van een Westlands gebouw met houtskool. 

Les 2:
De leerlingen oriënteren zich op plattegronden aan de hand van Google Maps. Vervolgens schetsen ze een plattegrond, waarvan ze een tekening uit één lijn maken. De tekening kleuren ze in met waterverf.

Les 3:
De leerlingen ontwerpen gezamenlijk hun stad van de toekomst en verdelen de taken. Vervolgens beginnen ze aan hun gebouwen door een constructie van karton te maken. Dit doen ze door te snijden en/of knippen en te ritsen. Zij onderzoeken en experimenteren diverse variaties en bouwen een kindvriendelijk gebouw.

Les 4:
De leerlingen ontwerpen de gevels van de gebouwen in de stijl van architect Hundertwasser door te meten en te decoreren met wasco en ecoline. Vervolgens worden de gevels op de constructies geplaatst.

Les 5:
De leerlingen gaan een compositie van de gebouwen maken en vormen zo de stad van de toekomst. De stijl van de gebouwen (Hundertwasser) wordt tevens gebruikt om het landschap in te richten.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Architectuur
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid om websites en afbeeldingen te tonen.
Plaatjes van Westlandse gebouwen (min. 5 per leerling, huiswerkopdracht).
Gereedschappen: kneedgum, papieren tissues/doekjes, wattenstaafjes, fixeermiddel (zoals haarlak), potloden, pennen, gummen, watervaste stiften (dunne punt), penselen, linialen, scharen en/of snijmesjes, lijm, paperclips, zwarte fijnschrijvers, dubbelzijdig tape, stiften
Kunstmaterialen: A3-schetspapier, A4-papier, A4-papier 120 grams (wit en/of gekleurd, wit, geel, lichtblauw en rood), waterverf, wasco, ecoline, extra materialen zoals dozen, klei, zand en takjes
Bijlage voorbeeldfoto’s (zie website Cultuurweb)

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.