Verdiepingsreeks - Beeldend - PO groep 7

Kunstkracht

Installatiekunst

Les 1:
De leerlingen maken kennis met de begrippen hedendaagse kunst en installatiekunst. Ze tekenen een onderwerp uit de omgeving en transformeren dit, naar eigen idee en fantasie in een mens, dier of ander product.

Les 2:
De leerlingen maken eerst kennis met het werk van kunstenaar David Bade. Vervolgens gaan ze met diverse verbindingstechnieken een driedimensionaal kunstwerk van waardeloos materiaal bouwen. Dit doen ze in groepjes van drie à vier leerlingen.

Les 3:
De leerlingen gaan het kunstwerk een laag papier maché geven. De vorm van het beeld wordt beter zichtbaar en het werk wordt steviger. Het kunstwerk wordt zo één geheel.

Les 4:
De leerlingen schilderen het kunstwerk. Hiervoor moeten ze goed overleggen. In de volgende les wordt het één kunstwerk, dus moeten alle leerlingen in eenzelfde uitstraling werken. Aan het einde van de les presenteren de leerlingen hun werk aan elkaar en evalueren ze het proces.

Les 5 (externe les):
De kunstwerken van de leerlingen vormen een installatie door de kunstwerken bij elkaar te brengen en er een specifieke locatie voor uit te kiezen. De externe docent plant in overleg met de leerlingen de presentatievorm en de stappen om er te komen. Gezamenlijk worden de stappen uitgevoerd. De installatie wordt gepresenteerd aan een groep belangstellenden, leerlingen en/of ouders.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Installatiekunst
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid om afbeeldingen te tonen.
Gereedschappen: potloden, gummen, tie-wraps, lijm, touw, tape, kwasten, waterpotten
Kunstmaterialen: wit A3-papier, conté en haarlak óf kleurpotloden, divers waardeloos materiaal (door de leerlingen meegenomen), A4-papier, kranten, behangplaksel, gesso, plakkaatverf, A4-papier

Overige informatie

Les 1, 2, 3 en 4 worden door de reguliere leerkracht gegeven. Voor les 5 dient een kunstvakdocent te worden ingehuurd. Staat er nog geen aanbieder in het lesplan opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.