Verdiepingsreeks - Beeldend - PO groep 5

Kunstkracht

Kunst of niet?

Les 1:
De leerkracht bespreekt met de leerlingen het werk van Atelier van Lieshout.  Wat zien zij, wat vinden zij ervan, waarvan is het gemaakt? Is het een gebruiksvoorwerp of kunst? Hierna gaan zij bedenken van welk voorwerp zij een abri, een bushokje, willen maken. Met klei boetseren zij hun idee.

Les 2:
Geïnspireerd op het werk ‘Zachte ladder, hamer, zaag en emmer’ van Claes Oldenburg gaan de leerlingen in groepjes onderzoeken welk voorwerp zij willen uitvergroten en gaan dit uitwerken met stroken/lappen stof. Zij beginnen met het zoeken van een plek in het schoolgebouw en bedenken of het werk moeten hangen of liggen, en of ze een ingreep in de ruimte ermee gaan maken. Hierna gaan zij het voorwerp maken. De leerkracht maakt foto’s van de resultaten.

Les 3 & 4 (externe lessen):
Met een externe docent wordt gezamenlijk een voorwerp tot een supergroot 3D-sculptuur uitvergroot. Het werk wordt geïnspireerd door één of meerdere ontwerpen van de leerlingen, naar aanleiding van bronnenonderzoek. Laat de leerlingen bijvoorbeeld bronnenonderzoek (huiswerk) doen naar typische Westlandse producten/voorwerpen. Dat kan een gebruiksvoorwerp zijn, maar ook een product als bloemen of groente. De leerlingen maken gezamenlijk het kunstwerk. Zij kunnen bijvoorbeeld in groepjes een onderdeel maken en later worden de losse delen aan elkaar bevestigd. Of de leerlingen kunnen de losse onderdelen steeds weer anders aan elkaar bevestigen. Het kunstwerk moet verwarring scheppen bij de toeschouwer; is het een gebruiksvoorwerp/ eten of is het kunst? In les 5 wordt het werk geplaatst in de openbare ruimte.

Les 5:
Vandaag gaan de leerlingen hun werk in de openbare ruimte presenteren. Dat kan in en rondom het schoolgebouw, bijvoorbeeld op het schoolplein, om te ervaren hoe de toeschouwers reageren op hun werk. De leerkracht of een leerling fotografeert of filmt.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Toegepaste kunst
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid filmpjes en afbeeldingen te tonen.
Gereedschappen: HB potloden, gummen, puntenslijpers, kleigereedschap, onderleggers, schorten, scharen, touw
Kunstmaterialen: wit papier, zelfdrogende klei, witte en gekleurde stof of lakens (evt. in stroken geknipt/gescheurd), wol
Een fotocamera

Overige informatie

Les 1, 2 en 5 worden door de reguliere leerkracht gegeven. Voor les 3 en 4 dient een kunstvakdocent te worden ingehuurd. Staat er nog geen aanbieder in het lesplan opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.