Verdiepingsreeks - Beeldend - PO groep 4

Kunstkracht

Helden

Les 1:
De leerlingen bekijken en bespreken het werk ‘Drowning girl’ van Roy Lichtenstein. Wat zien zij? Wat zou er gebeuren als ze hier nog langer alleen blijft liggen? De leerlingen maken uit klei de held die haar kan redden.

Les 2:
De held neemt zijn houding aan om in actie te komen tegen het gevaar. Door samen te werken brengen de leerling de houding van hun (klei)held over op papier. Ze maken hierbij gebruik van schaduw en licht. De leerlingen kiezen aan het einde van de les een tekening waar ze verder mee willen gaan werken.

Les 3:
Een heldhaftige blik, een schrikbarende brul , een razendsnelle beweging en laserstralen uit de ogen. In deze les werken de leerlingen het gezicht uit en geven ze door middel van lijnen uitdrukking aan de superkracht van hun held.

Les 4:
De leerlingen kijken naar de vormgeving van een strip en passen de kenmerken toe op hun eigen heldenafbeelding. Zo creëren de leerlingen een echte stripheld.

Les 5:
In deze les wordt het verhaal van begin tot eind afgewerkt om te kunnen presenteren. Daarvoor duiken ze in de gedachtes van de vrouw waar het allemaal mee begon. Gezamenlijk creëren jullie allerlei gedachtes bij het kunstwerk van Roy Lichtenstein. Tot slot presenteren de leerlingen hun held inclusief heldenverhaal.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Helden
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid om afbeeldingen te tonen.
Gereedschappen: cocktailprikkers, potlood/pen, grijze potloden, waterpot en penselen, markers, föhn, scharen en lijm, fineliners, pritt lijm, plakband
Kunstmaterialen: Klei/plasticine in basiskleur voor het lichaam (wit/zwart) en diverse kleuren voor kenmerken, A2 of A3 (wit en zwart) papier, aquarelpotloden, etiket stickervellen, wit A5-papier
Kartonnen ondergrondjes
Optioneel: afbeeldingen van superhelden met diereneigenschappen
Speelgoed dat als gevaar kan dienen (Barbiepop, haai, boot, vliegtuig, emmer).
Een bouwlamp of zaklampen
Stripboeken, waaronder een stripverhaal van een held (bijv. Lucky Luke)
Bijlage Tekstformat (zie website Cultuurweb) geprint per leerling

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.