Verdiepingsreeks - Beeldend - PO groep 2

Kunstkracht

Vliegers

Les 1:
In een filmpje zien de leerlingen dat de lucht/wind de vliegers meenemen omhoog. In deze les maken de leerlingen vrolijk gekleurde windvangers. Samen vangen ze lucht in zakjes. Vervolgens versieren ze hun windvangers met vliegerpapier. De les wordt afgesloten met het testen van de vliegkracht van de windvangers.

Les 2:
De leerlingen trekken hun hand om op vliegerpapier en maken zo verschillende vormen. Met deze vormen maken ze composities van zwevende figuren. Aan het einde van de les maken de leerlingen kennis met het werk van kunstenaar Henri Matisse. Ze vergelijken hun werk en hun werkwijze met die van de kunstenaar.

Les 3:
De foto van het resultaat uit de vorige les is de verweerde vlieger die de leerlingen weer een vrolijk, slingerend nieuw leven in gaan blazen. Ze geven hem zijn slingerende staart, zijn kleuren en zijn mooie grote ogen terug.

Les 4 en 5 (externe lessen):
Met een externe kracht maken de leerlingen in twee lessen hun eigen werkende vlieger. Die vlieger moeten ze zelf of met de klas op kunnen laten stijgen in de wind. Er wordt een koppeling gemaakt met de gemaakte vormen/figuren uit les twee en drie van deze serie.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Vliegers
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid om filmpjes en afbeeldingen/foto’s te tonen.
Plastic zakjes (doorzichtige boterhamzakjes en/of dunne, gekleurde markttasjes) zonder gaten.
Boterhamzak sluitinkjes
Vliegerpapier
Plaksel en lijmkwasten
Gekleurd A6-papier, diverse vellen per leerling
Potloden
Scharen
Fotocamera
Wasco
Gekleurd washi tape
Touwtjes (min. 1 per leerling, 30-50cm lang)
Crêpepapier slierten (extra)

Overige informatie

Les 1, 2 en 3 worden door de reguliere leerkracht gegeven. Voor les 4 en 5 dient een kunstvakdocent te worden ingehuurd. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.