Extern aanbod - Muziek - PO groep 8

Kunstkracht

Verre landen

Workshop FlashMaori
Deze les maken we onze eigen Haka en voeren deze als flashmob op. De leerlingen leren eerst de Haka kennen. Vervolgens gaan ze aan de slag met tekst, ritme en bewegingen. Aan het einde van de workshop hebben de leerlingen een volledige Haka gecreëerd. Indien de workshpo Haka Kamate al is gedaan is dit te combineren in de flashmob.

Workshop Haka Kamate
Deze les gaat over de Haka van de Maori, geschreven door een Maori chief op de vlucht voor zijn vijanden. De Chief vluchtte naar een naburig dorp op de voet gevolgd door vijandelijke stammen. Aangekomen in het dorp werd hij door de vriendelijke chief verborgen in een gat in de grond. Terwijl de vijanden het dorp doorzichten bad/mompelde de chief steeds ka mata (ik ga sterven) of ka ora (of ik zal leven). Toen de vijanden hem niet konden vinden en elders gingen zoeken werd de man opgelucht bevrijd en zag de zon en zijn vriendelijke bebaarde helper. Deze haka is dus geen oproep tot geweld, maar wordt wel gebruikt om kracht en verbondenheid uit te stralen en vijanden te imponeren. Het is een uitdagende combinatie van taal ritme en beweging die zeker niet voor slappelingen is!

Workshop Tutira Mai Nga Iwi
In deze les leren de leerlingen het Maori-lied Tutira mai nga iwi. Dit lied bestaat uit twee stemmen, die de leerlingen in twee groepen uit zullen voeren. De les wordt gestart met werkbladen aan de hand waarvan de leerlingen de tekst ontdekken. Nadat ze het lied goed kennen leren ze ook de dans erbij, zodat ze een mooi optreden hebben aan het eind van de les.

Workshop The Twelve Solo's of Christmas
In deze les leren de leerlingen het lied ‘The Twelve Days of Christmas’ aan. Hierbij gaat het om dynamiek, samenspel, groepswerk en zelfstudie. Hoe kunnen heel veel kleine stukjes één groot geheel worden?

Workshop Soundeffects improv
Tijdens deze les worden een aantal werkvormen vanuit het improvisatietheater verkend, waarbij wordt gewerkt met geluidseffecten en nasynchronisatie. In deze les worden de werkvormen soundeffects algemeen, hoorspel en doventolk beschreven, die met de klas kunnen worden uitgewerkt en uitgespeeld.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Muziek
Thema Verre landen
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.