Extern aanbod - Muziek - PO groep 3

Kunstkracht

Muziek zit in...

Workshop Muziek zit in een overall (externe les)
In deze workshop maakt een externe docent samen met de leerlingen een muziekstuk, waarbij gebruik wordt gemaakt van gereedschap en andere spullen die je in je zak (van je overall) mee kunt dragen. De klas maakt uiteindelijk een klinkende machine. De externe docent gaat hierbij in op opbouw van weinig naar veel, contrast, componeren, uitbeelden, stemgebruik, bewegen, aan-uit, ritme en breaks.

Workshop Overal zit muziek in (externe les)
In deze workshop les komt een externe docent een les geven over ‘dingen waar muziek in zit’. Denk aan speeldoosjes, draaiorgels en pianola’s: allemaal dingen waar letterlijk muziek in zit. De les moet een voor de leeftijdsgroep passende afwisseling tussen actief en passief leren bezitten. Behalve informatief moet de les dus ook interactief zijn. De externe docent gaat in op muziekgeschiedenis, mechanische muziek, luisteren, ontdekken, ervaren, bewegen en zingen.

Workshop Waar is de geluidenman
De leerlingen gaan vandaag aan de slag met het maken van een hoorspel. Eerst doen ze inspiratie op aan de hand van een filmpje van André van Duin. Vervolgens gaan ze aan de slag met hun eigen verhaal. Dit verzinnen ze helemaal zelf, of je gebruikt bijvoorbeeld een sprookjesboek als basis. Na het repeteren wordt er een echte radio-opname van het hoorspel gemaakt. Terugluisteren maar!

Workshop Boomwhack it out
In deze les maken de leerlingen kennis met boomwhackers. Na een introductie van het instrument leren de leerlingen het Boomwhackerlied zingen. Vervolgens maken ze in groepjes een melodie die in het lied gevoegd wordt. Tot slot maken de leerlingen een choreografie. Aan het einde van de les voeren de leerlingen een generale repetitie uit, waarna ze optreden voor een publiek.

Workshop Twee tegen drie
De leerlingen gaan in deze les aan de slag met het verschil tussen twee- en driedelige muziek. Op tweedelige muziek tel je tot 2 of 4 en kan je goed marcheren. Op driedelige muziek tel je tot drie, en hier kan je goed op wiegen. De leerlingen ervaren het verschil tussen de maatsoorten aan de hand van het lied Zeventien dappere houten soldaatjes. Ook spelen ze een spel waarin ze moeten herkennen wat voor soort muziek ze horen.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Muziek
Thema Muziek zit in...
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 3 staan in het teken van muzikale attributen. Voor de workshops ‘Muziek zit in een overall’ en ‘Overal zit muziek in’ kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder in het lesplan opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.