Verdiepingsreeks - Muziek - PO groep 7

Kunstkracht

My own blues

Les 1:
Vandaag maken de leerlingen kennis met de blues. Eerst wordt er ingegaan op de geschiedenis van de blues. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan de slag met het bedenken van zinnen die in een blueslied passen. De leerlingen maken vandaag ook kennis met het bluesschema. Tot slot leren ze het lied ‘Mijn tante d’r bloes’ te zingen.

Les 2:
In deze les gaan de leerlingen aan de slag met ritme en melodie. Met zelfgemaakte en meegebrachte instrumentjes en kazoos gaan de leerlingen aan de slag met improvisatie. Aan het einde van de les worden de improvisaties samengebracht tot één geheel. Tot slot wordt er gestart met het vaststellen van het thema voor hun eigen blues.

Les 3:
Deze les staat in het teken van tekst. In groepjes schrijven de leerlingen diverse coupletten binnen het gekozen thema. De leerlingen gaan aan de slag met emoties in zang. Vervolgens delen de leerlingen hun geschreven coupletten met elkaar, waarna de rest van de leerlingen feedback geeft. Tot slot worden de geschreven teksten nog iets verbeterd.

Les 4:
In deze les brengen de leerlingen de bluesteksten uit de vorige les samen. Ze zetten de puntjes op de i in hun tekst, bepalen een volgorde en voeren dit als een geheel uit nadat ze elkaars teksten hebben geleerd. Tot slot bedenken ze beginbeelden (tableau vivant) bij hun blues en doen een generale repetitie.

Les 5:
In deze les laat je het gemaakte stuk horen aan ouders/leerlingen/juffen/meesters of zet je het in voor een schoolevenement (dit als de groep er zeker van is, anders kan dit te spannend zijn). Oefen het lied eerst nog in ieder geval twee keer met elkaar. Kijk met de leerlingen of er nog iets klaargezet moet worden. En dan is het showtime!

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Muziek
Thema My own blues
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid om filmpjes en muziek af te spelen.
Kazoos (via www.kazoowinkel.nl), 12 stuks voor €12,50.
Instrumentjes van de leerlingen (zelfgemaakt of attributen die normaal voor iets anders gebruikt worden).

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.