Verdiepingsreeks - Muziek - PO groep 6

Kunstkracht

Muzikale beroepen

Les 1: De dirigent
De leerlingen maken in deze les kennis met het werk van de dirigent. Er wordt ingegaan op de functies en de attributen van een dirigent. Ze ervaren zelf hoe het is om met een dirigent te werken. De leerlingen bekijken hoe een dirigent beweegt en geven feedback aan de hand van een filmpje. Tot slot bewegen ze zelf als een dirigent.

Les 2: De liedjesschrijver
De leerlingen maken vandaag kennis met het muzikale beroep liedjesschrijver. Na een kringgesprek bekijken de leerlingen een filmpje over de werkwijze van een liedjesschrijver. Vervolgens herhalen ze het liedje ‘Stekelhaar en basgitaar’. In groepjes schrijven ze een nieuwe tekst op dit lied, waarna ze het aan elkaar presenteren.

Les 3: De Foley Artist
De leerlingen maken vandaag kennis met het beroep foley artist. Een foley artist maakt de geluiden die je hoort als je naar filmfragmenten kijkt. Aan de hand van een fragment uit Ice Age gaan jullie zelf bekijken welke geluiden er zijn en hoe je die geluiden kunt maken. Vervolgens maken jullie als klas een grafische partituur en voeren jullie de geluiden zelf uit.

Les 4: De rapper
Vandaag maken de leerlingen kennis met het beroep rapper m.b.v. een filmpje van Typhoon. Na een warming up met het lied Rappen doe je zo gaan de leerlingen aan de slag met twee liedjes uit de basislessen. Van deze twee liedjes maken ze een heuse mash up!

Les 5: De muziekrecensent
Vandaag maken de leerlingen kennis met het beroep muziekrecensent. Na het analyseren van een muziekrecensie en het uitwerken van de kenmerken gaan ze zelf aan de slag met het schrijven. Aan het einde van de les wisselen de leerlingen de meningen uit en ontdekken ze waarom anderen bepaalde muziek juist wel of niet leuk vinden.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Muziek
Thema Muzikale beroepen
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid om muziek en filmpjes af te spelen.
Attributen: koffer, zwart jasje, muziekstandaard, (nep)partituur, baton (=dirigeerstokje), metronoom, stemvork. Indien dit niet mogelijk is zijn er afbeeldingen beschikbaar.
Schrijfmateriaal: papier, pennen.
Oude tijdschriften.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.