Verdiepingsreeks - Muziek - PO groep 5

Kunstkracht

Ha! HaFa

Wilt u deze lessenreeks in uw klas? Neem contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl om in contact te komen met professionele aanbieders voor de externe lessen.

Les 1:
In deze les leert de eigen docent de leerlingen het lied aan dat de vereniging heeft aangedragen als te begeleiden lied. Dit lied voldoet aan de volgende eisen:
• Een voor kinderen geschikte toonhoogte (liefst tussen centrale c en de c daarboven).
• Een duidelijke structuur.
• Een voor de leeftijd geschikte en passende tekst, die binnen één les uit het hoofd te leren is.
• Muzikaal uitdagend, maar goed uitvoerbaar.
• Het lied is in het Nederlands.
• Er is mogelijkheid tot solo’s.
Als er opnamen van het lied bestaan dan dient de vereniging deze te verstrekken of de docent te wijzen op bestaande opnames op het internet. Aan het einde van de les kennen de leerlingen het lied uit hun hoofd, en zijn er indien van toepassing afspraken gemaakt over solo’s.

Les 2: externe docent
In deze les leren de kinderen om met een dirigent te werken en begint de externe docent met het aanleren van de mee te spelen stukken middels een door de externe docent gemaakte grafische partituur. Ook is het handig als er een opname bestaat van het mee te spelen stuk, zodat de leerlingen het meespelen kunnen oefenen.
Vragen die deze les beantwoord moeten worden zijn: Wat is een dirigent? Hoe moet je als muzikant naar een dirigent kijken? Welke informatie geeft een dirigent met zijn/haar gebaren? Deze aspecten worden behandeld in de les en worden vervolgens direct toegepast tijdens het aanleren van de meespeelstukken. Er wordt een begin gemaakt met het aanleren van de speelstukken. Aan het einde van de les neemt de externe docent het lied nog eens door.

Les 3: externe docent
In deze les wordt er gewerkt aan het instuderen van de speelstukken. De instrumenten zijn verdeeld en iedereen kent zijn of haar rol en instrument. Er wordt gewerkt met ritme en dynamiek op dezelfde manier als tijdens een orkestrepetitie. De externe docent leert de speelstukken aan middels een grafische partituur en een meespeeltrack.

Les 4: externe docent
Deze les is de laatste (generale) repetitie voor het concert. Net als instrumentalisten uit een orkest moeten de leerlingen hun partij echt goed kennen en kunnen spelen terwijl ze naar de dirigent kijken. De externe docent werkt aan de speelstukken in goede volgorde inclusief het lied. Ook wordt er gewerkt aan de opkomst en het buigen, hoe met de instrumenten om te gaan tijdens het concert, gedragsregels in de concertzaal, concertkleding etcetera.

Les 5:
In deze ‘les’ word het geleerde uitgevoerd in de vorm van een echt, groots concert in samenwerking met de desbetreffende vereniging of een klein concertje op school met het orkest of een klein ensemble. Laat de leerlingen eventueel het concert aankondigen en iets vertellen over de stukken die gespeeld gaan worden en/of over het proces naar het concert toe.
Dit is een echt concert, dus nodig iedereen uit! De hele school, of zelfs je opa en oma. De externe docent begeleid tijdens het concert de leerlingen ondersteund door de leerkracht. Vergeet achteraf niet met de klas te reflecteren.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Muziek
Thema Ha! HaFa
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

In te vullen door de professionele aanbieder.

Overige informatie

Westland Cultuurweb heeft een leskist met schoolinstrumentarium beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. Indien je niet over voldoende materiaal beschikt, kun je deze leskist kosteloos lenen. Reserveer de leskist via deze pagina.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.