Extern aanbod - Dans - PO groep 6

Kunstkracht

Locking

Workshop Lockin’ the basics (externe les)
De leerlingen maken kennis met een aantal basiselementen en -bewegingen van de hiphopstijl ‘locking’. De externe docent behandelt ook de basisprincipes van locking, waardoor leerlingen eigen bewegingen kunnen verzinnen die thuishoren in deze stijl. Dit doen ze naar aanleiding van het thema ‘Ik werk in het Westland’. Leerlingen worden uitgedaagd om locks of freezes te bedenken die iets te maken hebben met beroepen in het Westland.
Vaak wordt ‘popping & locking’ gebruikt. De externe docent laat het verschil zien en werkt uit hoe de twee stijlen samen gebruikt kunnen worden.
De workshop wordt afgesloten door een presentatie in de vorm van een battle. De externe docent geeft aan hoe een battle werkt en wat de gedragsregels zijn rond om het battlen.

Workshop Lockin’ & lef
De leerlingen gaan in deze workshop aan de slag met lef tonen in de dansstijl locking. Hoe maak je fouten? En is dat erg, of juist niet? Oefening baart juist kunst. De leerlingen coachen elkaar in het versterken van hun zwakke punten in dans.

Workshop Dance 2 the music (externe les)
Deze workshoples begint met een korte introductie van de basisprincipes van locking en hoe de bewegingen tot stand kunnen komen. Leerlingen proberen het gelijk uit op de muziek. Hierna wordt er steeds meer focus gelegd om muzikaliteit en gebruik maken van verschillende muziek.
De externe docent geeft voorbeelden van verschillende soorten muziek waar locking op wordt gedanst, en hoe leerlingen dit kunnen herkennen. De leerlingen leren de muzikale elementen te gebruiken in hun dansen. Bijvoorbeeld ritme, freeze, vertraging en snelheid. Hierbij horen ook kleinere en grotere bewegingen.
De workshop wordt afgesloten door een presentatie in de vorm van een battle. De externe docent geeft aan hoe een battle werkt en wat de gedragsregels zijn rond om het battlen.

Workshop Betekenis van locking
Locking is oorspronkelijk ontstaan in de jaren ’70. De ‘uitvinder’ van locking is Cambell. Er is veel veranderd in die tijd en ook veel hetzelfde gebleven. Tijdens deze les maken leerlingen kennis met de historie achter deze vorm van hiphop en zetten dat ook om in een creatief product.

Workshop Locking style
Iedereen heeft een eigen manier van dansen en in locking wordt dit juist aangemoedigd. Originaliteit en risico vorm de basis van deze stijl. In deze workshop maken leerlingen kennis met verschillende ‘smaken’ locking en passen dit ook toe in een eigen dansnummer waar iedereen zichzelf heel even laat zien.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Dans
Thema Locking
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 6 staan in het teken van locking. Voor de workshops ‘Lockin’ the basics’ en ‘Dance 2 the music’ kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

De leerlingen hebben loszittende kleding en gymschoenen waarin gemakkelijk bewogen kan worden nodig voor deze lessen.

Geef je les in het speellokaal zonder beamer? Op de meeste stereoinstallaties kun je een smartphone aansluiten. Speel de muziek via Youtube op je smartphone af.

Een volledige lijst van alle Kunstkracht 10, leerlijn dans muziek vind je hier.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.