Verdiepingsreeks - Dans - PO groep 6

Kunstkracht

Ik werk in het Westland

Les 1:
De leerlingen onderzoeken welke beroepen er allemaal mogelijk kunnen zijn in het Westland en wat er zou kunnen gebeuren tijdens het werken. De beroepen worden omgezet in beweging alsof het een ‘stomme film’ is.

Les 2:
Attributen of objecten kunnen letterlijk gebruikt worden, maar komen vaak echt tot leven als ze voor iets heel anders worden gebruikt dan oorspronkelijk bedoeld. In deze les gaan leerlingen dansen aan de hand van de attributen die ze mee hebben genomen. Dit doen ze door het voorwerp letterlijk als inspiratiebron of zelfs als iets heel anders te gebruiken. Het thema in deze les is humor. De leerlingen laten aan elkaar hun bewegingsfrase zien.

Les 3 (externe les):
Een externe docent werkt met de leerlingen aan ruimtegebruik tijdens het dansen. De docent behandeld o.a. compositie, opstelling, richtingen en hoogtelagen. Ook fysieke houding en ruimte worden mee genomen. Dit wordt toegepast in de eigen dansfrases uit les 2.

Les 4 (externe les):
De leerlingen diepen hun danschoreografie verder uit door gebruik te maken van ‘tijd’. Een externe docent laat zien hoe tijd choreo’s kunnen veranderen en dit passen we toe op het eigen werk van leerlingen. Ook wordt er gekeken naar keuze in muziek, en de invloed van muziek op de dansen die gemaakt zijn.

Les 5:
Repeteren en presenteren. De leerlingen maken hun eigen dans helemaal af met behulp van tips en tops van klasgenoten. Deze presentatie laten ze zien aan een andere klas of aan hun ouders. Het is vaak ook erg leuk voor leerlingen om, in plaats van op te treden voor een live publiek, een filmpje te maken die ze zelf kunnen laten zien aan anderen.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Dans
Thema Ik werk in het Westland
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

Mogelijkheden tot afspelen van muziek en filmpjes
Twee grote vellen papier (A2 of A1)
Stiften
Door de leerlingen meegenomen attributen die iets te maken hebben met beroepen in het Westland.
Eventueel een flipover of whiteboard/smartboard
Eventueel fluitje (of ander geluidmaker)
6 á 8 A5 blaadjes per persoon en schrijfgerei (voldoende blaadjes voor alle dansen)
Een envelopje per groep om de feedbackblaadjes in te verzamelen.

Overige informatie

Les 1 en 2 worden door de eigen leerkracht verzorgd, les 3 en 4 door een externe docent. De reeks wordt afgesloten met een presentatie voor een andere klas in les 5 onder begeleiding van de eigen leerkracht.

De leerlingen hebben loszittende kleding en gymschoenen waarin gemakkelijk bewogen kan worden nodig voor deze lessen.

Geef je les in het speellokaal zonder beamer? Op de meeste stereoinstallaties kun je een smartphone aansluiten. Speel de muziek via Youtube op je smartphone af.

Een volledige lijst van alle Kunstkracht 10, leerlijn dans muziek vind je hier.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.