Verdiepingsreeks - Dans - PO groep 3

Kunstkracht

De dwaze dierentuin

Les 1:
In deze les staat het uitbeelden maken van verschillende dieren centraal. De leerlingen onderzoeken de eigenschappen van de dieren, bekijken of ze snel of langzaam voortbewegen, en met grote of kleine bewegingen. Dit vertalen ze in hun eigen bewegingen op de muziek.

Les 2:
De eigen leerkracht laat de leerlingen al dansend de bezoekers van de dierentuin uitbeelden. Er wordt een start gemaakt met het vertalen van verschillende karakters en werkzaamheden naar bewegingen.

Les 3 & 4 (externe lessen):
Het idee is dat er toegewerkt wordt naar een korte dansshow voor de eigen klas in les 5 (welke weer door de eigen leerkracht gegeven/begeleid zal worden). Afhankelijk van de wens, inbreng en expertise van de externe docent kan worden gedacht aan een stoere streetdance, een showdans, of een combinatie van dansstijlen. Het thema ‘dierentuin’ moet erin naar voren komen. Hierin komen verschillende dieren terug, maar ook de bezoekers van de dierentuin. Het kan één lange gezamenlijke choreografie zijn, of juist meerdere kortere choreografieën in groepjes. Doel is dat de leerlingen aan het eind van les 4 de choreografie helemaal weten en dat deze aangevuld kan worden met inbreng van de leerlingen zelf. De externe docent geeft de leerlingen de gelegenheid ook zelf kleine elementen choreografie toe te voegen.

Les 5:
Dit is de laatste les in de reeks van vijf en deze les staat in het teken van de Dwaze Dierentuin Dansshow. Hierin wordt de lessenreeks afgesloten met alles wat er die weken ervoor aangeleerd is. Afhankelijk van de keuzes van de leerkracht kan de show uit meerdere onderdelen bestaan. Het is de bedoeling dat elke leerling minimaal één keer tijdens de show aan bod komt.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Dans
Thema De dwaze dierentuin
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid om filmpjes/muziek van internet af te spelen.
Eventueel: een filmcamera

Overige informatie

Les 1 en 2 worden door de eigen leerkracht verzorgd, les 3 en 4 door een externe docent. De reeks wordt afgesloten met een presentatie voor de eigen groep in les 5 onder begeleiding van de eigen leerkracht.

Geef je les in het speellokaal zonder beamer? Op de meeste stereoinstallaties kun je een smartphone aansluiten. Speel de muziek via Youtube op je smartphone af.

Een volledige lijst van alle Kunstkracht 10, leerlijn dans muziek vind je hier.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.