Extern aanbod - Theater - PO groep 8

Kunstkracht

Theaterskills

Alle workshops gaan over onderwerpen die het maakproces van de groep 8 voorstelling ondersteunen. Het is een hele onderneming om gezamenlijk een voorstelling te maken met een klas; zeker ook voor de leerkracht. Een tekst is eigenlijk maar het beginpunt. Om dit proces te ondersteunen zijn alle workshops gericht op een technisch onderwerp waarmee de spelkwaliteiten van de groep kunnen worden versterkt. Daarnaast is het ook een extra steun in de rug voor de leerkracht om het proces te begeleiden. De onderwerpen die aan bod komen zijn stem, houding, samenspel, scène opbouw en subtekst. Anders dan in de meeste lessen zijn deze workshops niet zo opgebouwd dat het toewerkt naar een eindproduct, zoals een scène die kan worden gepresenteerd. Het is eerder een selectie uit een serie oefeningen die kunnen worden ingezet ter voorbereiding van een repetitie, waarna ze kunnen worden ingezet bij het spelen van de scènes. Het aantal oefeningen is ook te ruim om binnen de gestelde tijd van een uur te kunnen doen. Zie het als een database, waaruit kan worden geput.

Workshop Hoe sta je erbij?
Deze workshop gaat over het thema fysieke houding en podiumbewustzijn. Als je voor een publiek staat (met alle zenuwen van dien) is het belangrijk dat je weet wat je met je lijf doet als je staat en op welke manier je contact kunt maken met je publiek. In deze workshop leren de leerlingen verschillende technieken om neutraal te kunnen staan, het nut van stevig staan en paraat zijn, dat je je lijf als instrument kunt trainen en hoe je contact met het publiek maakt.

Workshop Samen zijn we sterk
Deze workshop gaat over het thema samenspel. Een groep is sterker dan alle individuen bij elkaar. In veel stukken wordt gewerkt vanuit groepsscènes waarin de spelers een gezamenlijke sfeer moeten kunnen neerzetten. Vertrouwen in elkaar is een basisgegeven voor theater, maar zeker ook voor dit soort scènes. Als leerlingen met elkaar echt samen kunnen spelen, is dat heel krachtig. Deze workshop geeft gereedschappen om groepsvertrouwen te kweken, om elkaars spelimpulsen op te pikken en om samen een scene/tekst vorm te geven.

Workshop Van begin tot eind
Deze workshop gaat over het thema scèneopbouw. Elke scène heeft een begin, een midden en een einde. Een duidelijke opbouw, die vergelijkbaar is met de opbouw van een zin: een hoofdletter aan het begin en een punt aan het eind. Op zich is het een onderdeel waar je als leerkracht en regisseur vooral mee te maken hebt, maar het is ook heel fijn als de spelers zelf door hebben hoe ze een spanningsboog in hun scène kunnen aanbrengen. In deze workshop wordt op verschillende manieren aan dit bewustzijn gewerkt: door tableaus, vertellen, improvisatie en met tekst.

Workshop Zeg het maar!
Deze workshop gaat over het thema stemgebruik. Als je voor een publiek staat (met alle zenuwen van dien) is het belangrijk om te kunnen vertrouwen op je stem en dat alles wat je zegt ook verstaanbaar is. Behalve het durven gebruiken van je stem, zijn ademhaling, tempo van spreken, fysiek stevig staan en richting geven aan wat je zegt heel belangrijk. De oefeningen geven de leerlingen handvatten hoe ze hun stem goed kunnen gebruiken en creëren vertrouwen om de stem gevarieerd in te zetten.

Workshop Wat zeg je nou eigenlijk?
Deze workshop gaat over het thema subtekst. De tekst die op papier staat is maar het beginpunt. Mensen zeggen met woorden vaak niet precies wat ze bedoelen. Vaak zitten daar veel gevoelens en betekenissen onder, die niet per se gelijk zijn aan de woorden die worden uitgesproken. Daarmee spelen geeft meer gelaagdheid aan een voorstelling en maakt een voorstelling interessanter. In deze workshops wordt op verschillende manieren onderzocht hoe je letterlijk kunt ‘spelen’ met tekst en subtekst aan je spel kunt toevoegen.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Theater
Thema Theaterskills
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.