Verdiepingsreeks - Theater - PO groep 6

Kunstkracht

Theatersport

Les 1: Hoe was het ook al weer…
In deze les worden een aantal onderdelen uit de basislessen rondom het Varend corso teruggepakt als opfrissing. De leerlingen hebben al een keer hiermee gewerkt en kunnen vanuit die kennis verder de diepte in. Daarbij geeft het ze vertrouwen om in de volgende lessen weer nieuwe dingen te leren die aansluiten op hetgeen ze al beheersen.

Les 2: Emoties
In deze les wordt gewerkt vanuit een aantal theatersportspelvormen die allemaal te maken hebben met emoties. In de basislessen rondom het Varend Corso is al gewerkt vanuit emoties. Deze les gaat daar verder op in. Er wordt onder anderen onderzocht hoe je emoties kunt uitvergroten en wat het effect daarvan is op de scène. Aan het einde van de les gaan de leerlingen met elkaar de strijd aan hoe emotioneel en absurd een scène kan worden gespeeld.

Les 3: Status
Vandaag gaan de leerlingen werken vanuit status. Eerst leren ze meer over wat een hoge en lage status is. Vervolgens gaan ze dat inzetten in scènes.

Les 4: Samenspel
De leerlingen leren om samen te spelen en op elkaar te vertrouwen. Ze zullen ontdekken dat als ze echt met elkaar spelen, ze minder alleen kunnen bepalen wat er tijdens het spel gebeurt, maar dat daardoor wel verrassender en mooiere scènes ontstaan.

Les 5: Strijden voor een publiek
Dit is de laatste les uit de reeks rondom theatersport. Een deel van de les is openbaar voor een publiek van leerlingen uit een andere klas. Omdat het improvisatietheater is, kunnen de scènes niet worden voorbereid. Wel doen ze opdrachten en spelvormen die op een de of anderen manier al zijn langsgekomen. Niet alle werkvormen zijn letterlijk langsgekomen, maar de ingrediënten zijn zeker bekend. Voel je als leerkracht ook vrij om andere werkvormen te laten terugkomen als die in de eerdere lessen goed gingen.
De mate van competitie kun je zelf bepalen. Als het gevoel is dat de groep stevig in zijn schoenen staat, kan er gewerkt worden in teams die echt tegen elkaar strijden, waarbij het publiek mede bepaalt wie de opdracht het beste heeft gedaan. Aangezien improviseren voor een publiek al best spannend is, kan dat element worden weggelaten.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Theater
Thema Theatersport
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

Kaartjes met opdrachten (zie bijlagen)

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.