Verdiepingsreeks - Theater - PO groep 5

Kunstkracht

Stripverhaal

Les 1:
In deze les gaan de leerlingen na een korte opwarming op basis van stripverhaaltjes korte tableauscènes maken. Na een uitleg over de typische kenmerken van een stripverhaal gaan de leerlingen in groepjes aan de slag en bedenken op papier zelf een eigen stripverhaaltje.

Les 2:
In deze tweede les rondom het maken van theaterstripverhalen gaan de leerlingen aan de slag met geluiden en attributen. De verhaaltjes die ze de vorige les hebben bedacht dienen hierbij als vertrekpunt. De kenmerkende vormgeving van stripverhalen (het tweedimensionale karakter) en de typische weergave van geluiden (iiiiiieeee, boing etcetera) zijn daarbij richtinggevend.

Les 3 en 4: externe docent
In deze lessen leren de leerlingen korte scènes maken, waarbij ze de kenmerken van het stripverhaal, in het bijzonder de gags, toepassen. In de derde les wordt vooral aandacht besteedt aan de uitvergrootte en gestileerde speelstijl die aansluit bij het karakter van stripverhalen. Daarbij wordt al gewerkt aan het integreren van stripgeluiden en de bordkartonnen attributen. In deze les kan ook worden gekeken naar wat komisch werkt in een scène. In de vierde les kan vervolgens het materiaal worden samengebracht en de scènes gemaakt en in volgorde worden gezet. Het doel is een reeks van korte scènes, die gezamenlijk een presentatie van ongeveer 15 minuten maken.

Les 5:
Dit is de laatste les waarin de leerlingen aan een publiek van ouders presenteren wat ze in de afgelopen lessen hebben gemaakt. De scènes die ze hebben gemaakt met de externe docent worden hierin gepresenteerd.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Theater
Thema Minivoorstellingen in de stijl en vorm van een stripverhaal
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

Korte stripverhaaltjes van elk drie plaatjes (zie bijlagen)
Stripverhaal ‘De klok’ (zie bijlagen).
Lijst met stripgeluiden op het digibord of groot uitgeprint (zie bijlagen)
Stevig wit bordkarton, zwarte stiften en scharen

Overige informatie

In deze lessenreeks gaan de leerlingen aan de hand van zelfverzonnen stripverhalen scènes maken. De eerste twee lessen werken ze met hun eigen leerkracht aan het verhaal, de attributen en de geluiden. Ze maken daarbij kennis met de kenmerken van een kort stripverhaal en gaan aan de hand van daarvan materiaal maken.
In les 3 en 4 werken de leerlingen met een extern docent, die met hen de scènes verder uitwerkt op speelstijl, anekdote en montage. In de vijfde les gaan de leerlingen na een korte voorbereiding de scènes aan elkaar en hun ouders laten zien.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.