Verdiepingsreeks - Theater - PO groep 2

Kunstkracht

Maak er iets moois van!

Les 1:
In deze les maken de leerlingen zelf een kort toneelstuk (scène) naar aanleiding van een boek of verhaal. Afhankelijk van het niveau/de ervaring van de leerlingen kan de leerkracht ervoor kiezen om met de hele klas een toneelstuk te maken of de leerlingen zelfstandig in groepjes kleine stukjes te laten voorbereiden en daarna voor de klas te presenteren.

Les 2:
In deze les leren de leerlingen een scène te maken, waarbij de muziek bepalend is voor de uiteindelijke inhoud van de scène.

Les 3:
In deze les wordt een scène gemaakt vanuit een beeldend kunstwerk. De les is vrij abstract in de zin dat de leerlingen zich in moeten leven in wat kleuren voor het spelen van een scène kunnen betekenen, dus wat roepen de kleuren op voor gevoelens, gedachtes en sferen. De leerlingen spelen eerst de gevoelens die een kleur oproept. Daarna spelen ze de ideeën en gedachten uit die een kunstwerk oproept om hier vervolgens echt een scène van te maken.

Les 4:
In deze les worden scènes gemaakt vanuit kostuums. Hierdoor zullen personages ontstaan. In principe kan elk kostuum gebruikt worden, maar kostuums die goed werken bij deze leeftijd zijn prinsessenjurken/ridderkostuums, kostuums van beroepen zoals politie/ brandweer, enz. Eerst kiezen de leerlingen een kostuum en een personage, waarna zij deze in een modeshow aan de rest van de klas showen. Vanuit dit personage worden daarna scènes gemaakt en gepresenteerd.

Les 5:
In deze les komt wat er in de voorgaande lessen is geleerd samen in een presentatie. Hierbij wordt gestart met het herhalen van de warming up oefening van uit les 1. Met dit nieuwe verhaal als uitgangspunt wordt een scène voorbereid door hier muziek aan toe te voegen en afspraken te maken over het soort kunstwerk ‘waarin’ dit gespeeld kan worden. In de uiteindelijke scène zien we dus niet alleen een aantal personages uit les 4 terug, maar ook kleur/sfeer en emoties.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Theater
Thema Theater vanuit verschillende disciplines
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid om muziek van internet af te spelen.
Boek(en) of een verhaal waar veel in gebeurt en het liefst meerdere personages in voorkomen, zoals Zip van Wim Hofman of 22 wezen van Tjibbe Veltkamp & Philip Hopman.
Gekleurde vellen papier
Kaarten met afbeeldingen van kunstwerken (zie suggesties bij les 3).
Verschillende kostuums/verkleedkleren

Overige informatie

In deze verdiepende lessenreeks wordt in elke les een andere discipline als input voor een te maken scène genomen. In les 5 komen alle disciplines samen in een kleine presentatie.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.