Verdiepingsreeks - Media - PO groep 8

Kunstkracht

Echt of niet?

Les 1:
De leerlingen leren over het effect van filmmanipulatie en hoe dit is in te zetten in hun eigen film. Ze leren manipulatie in filmfragmenten te analyseren, te bevragen en in de toekomst te herkennen. Vanuit een brainstorm leren de leerlingen een eigen onderwerp van filmmanipulatie te bedenken en maken een start met hun scenario.

Les 2: externe les
De leerlingen gaan verder met hun scenario van de vorige les over het onderwerp om filmmanipulatie in te zetten in hun eigen film. Ze maken een storyboard ter voorbereiding op de filmopnames.

Les 3:
De leerlingen leren vanuit hun ervaringen uit de basisreeks en eerdere lessen, en hun filmkennis over filmmanipulatie toe te passen en de filmtechnieken in te zetten om hun verhaal te verbeelden met een videocamera.

Les 4: externe les
De leerlingen leren monteren met hun eigen opgenomen beeldmateriaal en vertellen hun eigen manipulatieve verhaal in een film.

Les 5:
De leerlingen leren naar films van anderen en van henzelf te kijken en hierop te reflecteren op gebied van maakproces, inhoud, techniek en samenwerking.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Media
Thema Documentaire, reportage en mockumentary
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

• De mogelijkheid om filmpjes op het digibord af te spelen.
• A3-papier en pennen
• Scenarioformulier, geprint per drietal (zie bijlagen).
• Eén camera per drie leerlingen.
• Eén computer per drie leerlingen.

Overige informatie

Westland Cultuurweb heeft drie leskisten met tien camera’s beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. De leskist kan kosteloos geleend worden. Reserveer de leskist via deze pagina.

De technische kant van het afsluiten van de les kan ook op een ander moment uitgevoerd worden.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.