Verdiepingsreeks - Media - PO groep 2

Kunstkracht

Fotospellen

Les 1:
De leerlingen leren over het effect van cameraperspectieven. Ze krijgen opdrachten waarbij ze steeds nieuwe perspectieven inzetten, zoals het vogel- en kikkerperspectief. Ook positioneren de leerlingen hun camera op de grond en tegen de muur. Ze oefenen hiermee verschillende camerastandpunten. De resultaten worden klassikaal besproken.

Les 2:
De leerlingen maken fotoportretten waarbij theater als discipline wordt ingezet. De leerlingen maken foto’s van elkaar waarbij ze emoties uitdrukken, zoals blij, boos, bang en bedroefd. Ook hun houding kan in deze emotie meespelen, met zoals de achtergrond (bijv. door een gekozen kleur als achtergrond die de emotie versterkt) en eventueel kostuums.

Les 3:
De leerlingen maken foto’s in groepjes van vijf. Ze fotograferen gezichtsonderdelen van hun groepsleden en plakken dit in de volgende les samen tot één gezicht. Dit is dus de voorbereidende les, waarin ze de onderdelen van elkaars gezicht fotograferen.


Les 4:
De leerlingen maken van de foto’s van de les hiervoor een collage waarbij ze onderdelen van elkaars gezichten gebruiken om in dezelfde werkgroepjes een gezicht te knippen en te plakken als een collage.

Les 5:
De leerlingen organiseren samen met de leerkracht een expositie van de resultaten van de vier voorgaande lessen. Ze kijken naar elkaars resultaten en reageren hierop.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Media
Thema Fotografie
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

• De mogelijkheid om afbeeldingen van internet te tonen, op een smartboard of uitgeprint.
• De mogelijkheid om de door de leerlingen gemaakte foto’s uit te printen.
• Eén camera per drietal.
• Achtergrondvellen, zo groot mogelijk (A0).
• Lijm, scharen en rolletjes plakband.

Overige informatie

Westland Cultuurweb heeft drie leskisten met tien camera’s beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. De leskist kan kosteloos geleend worden. Reserveer de leskist via deze pagina.

De technische kant van het afsluiten van de les kan ook op een ander moment uitgevoerd worden.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.