Verdiepingsreeks - Media - PO groep 7

Kunstkracht

Video-installatie

Les 1:
Geïnspireerd op een kunstwerk van Nam June Paik gaan de leerlingen in groepjes gedurende vijf lessen werken aan een installatiekunstwerk: de Robot TV. Ze werken o.a. met dozen, elektriciteitsdraden, verf, folie etc. en combineren dit met een filmfragment afgespeeld op een beeldscherm ‘geïntrigeerd’ in hun Robot TV. Dit filmfragment wordt in les drie en vier gemaakt met een externe docent.

Les 2:
De leerlingen werken verder aan hun Robot TV.

Les 3 & 4 (externe docent):
De leerlingen creëren filmfragmenten die ‘geïntegreerd’ worden in hun Robot TV. Ze laten zich eerst inspireren door experimenteel videowerk van Nam June Paik en gaan daarna zelf aan de slag. In les drie gaan ze met een camera korte filmfragmenten filmen die ze in les vier met Windows Movie Maker gaan editen tot een filmbestand.

Les 5:
De leerlingen bouwen hun installatie op: Robot TV inclusief filmfragment. Ze documenteren de installatie en presenteren die aan hun klasgenoten. Presenteer zo mogelijk op verschillende plekken door het schoolgebouw.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Media
Thema Video-installatie
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

• De mogelijkheid om afbeeldingen en filmpjes via een digibord te tonen.
• De mogelijkheid om de leerlingen in drietallen te laten editen met Windows Movie Maker op computers of laptops.
• Eén camera per drie leerlingen
• Scharen, stanleymes, tape, lijm, nietmachine
• Kartonnen doos per groepje (passend over een beeldscherm, bijvoorbeeld een bananendoos), afgedankte kabels, elektriciteitsdraden, snoeren, mobieltjes, stiften, verf, kwasten, folie, gekleurd papier, chenille draad, touw, aluminium folie, bierdoppen, ijzerdraad etc.

Overige informatie

Westland Cultuurweb heeft drie leskisten met tien camera’s beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. De leskist kan kosteloos geleend worden. Reserveer de leskist via deze pagina.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.