Extern aanbod - Literatuur & Filosofie - PO groep 7

Kunstkracht

Filosofisch denken

Workshop Wie is wie?
De leerlingen hebben zich verdiept in filosofische vragen rondom het thema ‘wie ben ik’ en hebben een dialoog tussen voorwerpen uitgewerkt. In deze workshop borduren we hierop voort. Dat doen we aan de hand van het gedicht ‘Wie is wie’ van Frank Eerhart.

Workshop Mijn identiteit (externe les)
In deze workshop gaan de leerlingen met een kinderfilosofe het begrip identiteit onderzoeken. Aan de hand van een gedicht over identiteit gaan de leerlingen nadenken over de volgende vragen. Wie ben ik? Wie bepaalt wie ik ben? Wat is ik? Na het filosoferen gaan de leerlingen zelf een gedicht schrijven. 

Workshop Surrealisme (externe les)
In deze workshop gaan de leerlingen met een externe docent (beeldend kunstenaar) aan de slag met een surrealistisch verhaal aan de hand van een van de volgende prentenboeken:
• De schepping van de vlinders van Gioconda Belli. Dit boek gaat over het bijzondere verhaal van Arno, hoe hij de vlinders ontwierp en de perfecte kruising tussen bloem en insect wist te maken.
• Het hondje dat nino niet had van Edward van den Vendel. Het boek gaat over Nino die de trotse baas is van een ingebeeld hondje. Het hondje dat Nino niet heeft, kan alles. En toch ziet niemand het. Op een dag krijgt Nino een echt hondje. Heeft hij zijn ingebeelde vriendje nu niet meer nodig?
• De beer die er niet was van Oren Lavie. Het boek gaat over een beer, ontstaan uit een kriebel, vindt in zijn zak een briefje. ‘Ben jij mij?’ Hij gaat verder het bos in, op zoek naar het antwoord op deze vraag.
Vervolgens gaan ze zelf een surrealistisch werk maken. Dit werk is gebaseerd op de techniek die de illustrator heeft gebruikt in het prentenboek.

Workshop Bijzonder zijn
In deze workshop staat de CD Waarom? van Bas Haring centraal. De leerlingen luisteren naar een fragment waarin Bas Haring vertelt over een moment waarop hij zich bijzonder voelde. Hij vraagt zich af: Hoe bijzonder ben ik nou helemaal? Leerlingen onderzoeken met elkaar het begrip bijzonder. Tot slot beschrijven ze hun eigen ervaring met bijzonder zijn.

Workshop Wie ben ik? (externe les)
In deze workshop werken de leerlingen met een verhalenverteller aan het presenteren van een verhaal rondom het thema ‘wie ben ik?’. Dit is een vraag die ook in verhalen en sprookjes voorkomt. Wie ben ik dat ik met de prins of prinses mag trouwen, ik ben per slot maar een arme bedelaar…? Vertel een kort verhaal met dit gegeven. Praat er met de leerlingen over.
Daarna kunnen de leerlingen het gegeven ‘wie ben ik’ zelf gaan onderzoeken aan de hand van verhalen. Je kunt dit bijvoorbeeld op de volgende manier aanpakken: verdeel de klas in groepjes en geef ieder groepje een ander verhaal. De leerlingen lezen per groepje hun verhaal door en bespreken welke rol het best bij wie past, op basis van de karakters. De volgende vragen kunnen hen hierbij helpen:
• Welke rol zou je willen hebben uit het verhaal dat jullie gekregen hebben? Waarom?
• Welke rol zien jouw groepsgenoten voor jou weggelegd? Waarom?
Ze vullen hun eigen namen in bij de rollen die in het verhaal voorkomen. Daarna presenteren de leerlingen door hun verhaal, met de rollen, voor te dragen. Vervolgens bespreek je met de klas of de rollen overeenkomen met de karakters van de leerlingen. Focus hierbij op het element ‘wie ben ik’.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 7 staan in het teken van filosofisch denken. Er is voor ieder leerjaar een workshop non-fictie, fictie, illustratie, filosofie en poëzie. Voor de workshops Mijn identiteit, Surrealisme en Wie is wie? kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via info@westlandcultuurweb.nl.

Voor de workshop Bijzonder zijn is de CD 'Goed fout!' nodig. Westland Cultuurweb heeft deze CD beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. De CD kan kosteloos geleend worden. Reserveer de CD via deze pagina.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.