Extern aanbod - Literatuur & Filosofie - PO groep 4

Kunstkracht

Geheimen

Workshop Dichtgeheim
In de basislessen hebben de leerlingen al kennisgemaakt met gedichten over geheimen. In deze workshop gaan de leerlingen onderzoeken hoe ze binnen hun gedicht/tekst woorden kunnen verstoppen die daardoor een soort geheim vormen.

Workshop Wat is een geheim? (externe les)
In deze workshop gaan de leerlingen met een kinderfilosoof het begrip ‘geheim’ onderzoeken. Aan de hand van een verhaal of gedicht over geheimen gaan de leerlingen  nadenken over de volgende vragen. Wat is een geheim?  Van wie zijn geheimen? Zijn er soorten geheimen? Kun je samen een geheim hebben? Na het filosofische gesprek gaan de leerlingen hun bevindingen weergeven in een creatieve schrijfopdracht. 

Workshop Kijkdoos (externe les)
Een kijkdoos heeft iets magisch. Door een klein gaatje kijk je in de wereld van de maker, maar je kan niet altijd alles zien. Misschien zit er wel een geheim om het hoekje waar je als kijker geen zicht op hebt… De leerlingen verbeelden een zelfgemaakt werkstuk, zoals hun resultaat uit de workshop ‘Dichtgeheim’, als inspiratiebron voor hun kijkdoos.

Workshop Geheimschrift
Geheimschrift is al zo oud als de weg naar Rome. In de loop der jaren zijn honderden soorten geheimschrift ontwikkelt. Sommige zijn zo ingewikkeld, dat het jaren duurde voordat andere mensen het konden ontcijferen. In deze les maken de leerlingen kennis met verschillende soorten geheimschrift en ontwikkelen ze een eigen geheimschrift.

Workshop Verhalen vol geheimen (externe les)
In deze workshop onderzoeken de leerlingen met een verhalenverteller verschillende manieren om een verhaal te beëindigen. In de les wordt een relatie gelegd met het thema geheimen. Verhalen staan vaak vol geheimen en raadsels. Bij Repelsteeltje moet de koningin de naam van het mannetje raden en die naam is een diep geheim. Laat de leerlingen experimenten met het afmaken van een sprookje of verhaal waar een geheim in voorkomt. Vertel na afloop het ‘echte’ einde.
De externe docent kan gebruik maken van de ervaring en kennis die de leerlingen hebben opgedaan in de basis- en evt. verdiepingsreeks.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 4 staan in het teken van geheimen. Er is voor ieder leerjaar een workshop non-fictie, fictie, illustratie, filosofie en poëzie. Voor de workshops Wat is een geheim?, Kijkdoos en Verhalen vol geheimen kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via info@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.