Extern aanbod - Literatuur & Filosofie - PO groep 3

Kunstkracht

Vriendschap

Workshop Elf (externe les)
De leerlingen hebben zich beziggehouden met het thema vriendschap. Ze hebben dit op allerlei manieren onderzocht. In deze les gaan ze een elf schrijven. De voorbereiding op het schrijven van de elf zou bijvoorbeeld aan de hand van het gedicht Heppie van Joke van Leeuwen, het gedicht Voor straks van Leendert Witvliet of Vriendschap van Shel Silverstein kunnen. De keuze van het gedicht bepaalt welke invulling je verder aan deze les geeft.

Workshop Grote Wolf & Kleine Wolf
In deze workshop staat het boek Grote Wolf & Kleine Wolf centraal. Grote Wolf woont alleen onder zijn boom, boven op een heuvel. Zo is het altijd geweest. Op een dag verschijnt Kleine Wolf. Nu zijn er twee wolven onder de boom. Voor Grote Wolf, die altijd alleen is geweest, is het accepteren van een andere wolf, ook al is die maar klein, nog niet zo eenvoudig... De leerlingen luisteren naar het verhaal en filosoferen daarna over het begrip vriendschap. Tot slot verbeelden ze het begrip vriendschap in een tekening.
`
Workshop Pop-up boek (externe les)
In deze les werken de leerlingen met een externe aanbieder aan het maken van een pop-up boek of -kaart. In het kader van het thema vriendschap hebben de leerlingen, als ze de basisreeks hebben gedaan, gewerkt met de verhalen van Kikker en Pad. Ze hebben vriendschap besproken en onderzocht en een kikker geknutseld. In de verdiepingslessen hebben de leerlingen een filmpje gemaakt. De leerlingen hebben onderzocht wat vriendschap is en welke woorden daarbij horen. In deze workshop wordt in groepjes rondom woorden die met vriendschap te maken hebben een pop-up boek of -kaart gemaakt. Als elk groepje een eigen woord krijgt, krijg je ook verschillende werkstukken.

Workshop Iedereen is anders
Vriendschap sluit je meestal met mensen die je aardig vindt, met mensen die vaak op jou lijken. Soms vindt je iemand wel aardig, maar toch een beetje raar. Wat is raar? En is dat erg of juist leuk? Waarin onderscheid jij je van de ander? Waar ben je trots op en wat zou je willen kunnen en waarom? Om met Pipi Langkous te spreken: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”.

Workshop De mooiste vis van de zee
Regenboog is de mooiste vis van de zee. Maar hij is trots en ijdel. Daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij zijn glinsterende schubben uitdeelt, vinden ze hem aardig. Regenboog merkt dan dat het belangrijker is om vrienden te hebben dan om de mooiste te zijn! In deze workshop onderzoeken de leerlingen wat zij fijner vinden: in je eentje mooi zijn of delen in het mooi zijn.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 3 staan in het teken van vriendschap. Er is voor ieder leerjaar een workshop non-fictie, fictie, illustratie, filosofie en poëzie. Voor de workshops Elf en Pop-up boek kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via info@westlandcultuurweb.nl.

Voor de workshop Grote Wolf & Kleine Wolf is het boek 'Grote Wolf & Kleine Wolf' nodig. Westland Cultuurweb heeft dit boek beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. Het boek kan kosteloos geleend worden. Reserveer het boek via deze pagina.

Voor de workshop De mooiste vis van de zee is het boek 'De mooiste vis van de zee' nodig. Westland Cultuurweb heeft dit boek beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. Het boek kan kosteloos geleend worden. Reserveer het boek via deze pagina.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.