Verdiepingsreeks - Literatuur & Filosofie - PO groep 8

Kunstkracht

Het jaarboek van...

Les 1:
De leerlingen gaan deze lessenreeks aan de slag met het maken van een jaarboek. In deze les beginnen ze met het verzamelen van bijzondere gebeurtenissen. Na een brainstorm in duo’s maken ze een groslijst. De les wordt afgesloten met het verdelen van de thema’s. De volgende les werken de leerlingen hier verder mee.

Les 2:
In deze les werken de leerlingen verder met de thema’s die in les 1 zijn vastgesteld. In duo’s gaan ze aan de slag met het schrijven van hun verslag. Dat doen ze aan de hand van een schrijfwijzer.

Les 3:
De leerlingen gaan klassikaal alle teksten bekijken en leren hierbij hoe ze correct feedback kunnen geven en ontvangen. Aan de hand van de feedback worden de teksten bijgesteld.

Les 4:
Muziek is één van de makkelijkste manieren om je een tijd te herinneren. Daarom mag er geen muziekpagina ontbreken in het jaarboek. In deze les maken de leerlingen twee muzieklijsten voor het jaarboek: één met muziek van nu en één met muziek van hun eerste schooljaren.

Les 5:
In deze les gaan de leerlingen aan de slag met het maken van een complimentenlijst. Alle leerlingen noteren een compliment over ál hun medeleerlingen. Deze les is gebaseerd op dit verhaal.
Hierin komt de toegevoegde waarde van het ontvangen van complimenten naar voren. Na de les verzamelt de leerkracht alle complimenten per leerling, om ze later uit te delen aan de leerlingen.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

Pen en papier
Bijlage Schrijfwijzer (zie website Cultuurweb), geprint per duo.
Bijlage Feedbackwijzer (zie website Cultuurweb)
Maak van tevoren schrijfbladen met daarop de namen van alle leerlingen van de klas, met daarachter redelijke veel schrijfruimte (voor les 5).

Overige informatie

Door een breder beeld te schetsen van wat er in het laatste schooljaar van de groep 8’ers gebeurde in de wereld wordt verdieping aan het jaarboek toegevoegd.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.