Verdiepingsreeks - Literatuur & Filosofie - PO groep 5

Kunstkracht

Het dierenrijk

Les 1:
In de eerste les krijgen de leerlingen uitleg over het thema van de lessen: we gaan een hele nieuwe wereld creëren, een dierenrijk. We verkennen welke soorten dieren er zijn en op welke manieren ze samen te brengen zijn: luchtdieren, waterdieren, landdieren, huisdieren, jachtdieren, asieldieren, circusdieren, boerderijdieren.

Les 2:
De leerlingen gaan in groepen hun eigen dierenrijk voor hun dieren inrichten. Wat zijn de karaktereigenschappen van hun dieren?  Wat hebben hun dieren nodig om te leven?
Door middel van het maken van een mindmap en een plan van eisen ontdekken ze welke zaken hun dieren nodig hebben in het te ontwerpen dierenrijk.

Les 3:
De leerlingen maken een schrijfopdracht: hoe komen dieren aan hun kleuren? Ze maken een portret van het dier dat zij hebben beschreven.

Les 4:
De leerlingen gaan aan de hand van hun mindmap en plan van eisen hun dierenrijk inrichten op de plattegrond. Ze maken hierbij ook een legenda.

Les 5:
De wereldkaart van de dierenrijken wordt ingericht. De leerlingen gaan hun eilanden positioneren op een groot vlak. Alle kaarten, omschrijvingen en beschrijvingen worden gebonden tot de nieuwe dierenatlas en vervolgens aan elkaar gepresenteerd.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Thema Dieren
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

Pen en papier voor elke leerling
A2, A3, A4 en A5 vellen papier
Format Plan van eisen (zie website Cultuurweb)
Teken- en/of schildermaterialen
Potloden en kleurgerei
Een groot blauw doek
Punaises

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.