Verdiepingsreeks - Literatuur & Filosofie - PO groep 3

Kunstkracht

Digitaal prentenboek

Les 1:
De leerlingen gaan deze lessenreeks aan de slag met het maken van een digitaal prentenboek. Vandaag maken ze eerst kennis met het fenomeen ‘digitaal prentenboek’. Vervolgens maken ze met de 5W-methode een verhaallijn. Tot slot werken ze de verhaallijn uit in scènes.

Les 2:
De leerlingen starten met het bepalen van de algemeen gedeelde kenmerken. Hoe ziet de hoofdpersonage eruit? Hoe ziet de omgeving eruit? Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met het maken van hun tekening. Aan het einde van de les bekijken ze het totale resultaat.

Les 3:
Deze les draait om het afronden van tekst en tekeningen, zodat er na deze les verder gewerkt kan worden met de externe docent.

Les 4 & 5 (externe lessen):
In deze lessen worden de leerlingen begeleid bij het digitaliseren van een prentenboek. De leerlingen hebben in de voorgaande lessen een verhaal bedacht en hier in tweetallen aan gewerkt. Klassikaal is een verhaallijn bedacht, de leerlingen hebben de tekeningen gemaakt en de leerkracht de teksten. In deze lessen worden tekeningen en teksten samen gebracht en worden de materialen gedigitaliseerd.
In les 4 worden ook de uitnodigingen voor de ouders geprint en nemen de leerlingen deze mee naar huis. In de afsluitende les kan de eerste helft nog besteed worden aan het verder digitaliseren van teksten en tekeningen. Ook wordt het lokaal (of een andere ruimte) gereed gemaakt voor de voorstelling, waarvoor de ouders uitgenodigd zijn. Het laatste kwartier van de afsluitende les is het tijd voor de première van het prentenboek dat alle leerlingen samen gemaakt hebben.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Thema Digitaal prentenboek
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

Een digitaal prentenboek. Gebruik bijv. Bibi gaat naar de bieb.
Vijf A4-vellen met vijf verschillende thema’s.
Bijlage ‘Bouwstenen verhaal’ (zie website Cultuurweb)
Bijlage ‘Uitwerking verhaallijn’ (zie website Cultuurweb)
Lege A4-vellen, potloden en kleurmaterialen.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.