Verdiepingsreeks - Erfgoed - PO groep 8

Kunstkracht

Ambachten

Les 1:
De les start met een introductie op ambachten en een brainstorm over ambachten die de leerlingen al kennen. Vervolgens leren ze middels een filmpje en een werkblad over het ambacht klompen maken. Aan het einde van de les denken ze over het belang van klompen en mogelijke toepassingen die vandaag de dag nog interessant en leuk zijn.

Les 2:
De mandenvlechter was erg belangrijk voor het Westland – door de tuinbouw, want de producten moesten ergens in verzameld worden. In deze les maken de leerlingen kennis met de mandenvlechter. Ze gaan zelf ook een mandje vlechten, waar deze les een start mee wordt gemaakt.

Les 3:
De leerlingen maken vandaag kennis met het ambacht druiven krenten. Eerst luisteren ze naar een verhaal en kijken ze naar een filmpje over druiven krenten. Vervolgens gaan ze verder met hun eigen mandje. Vandaag vlechten ze hem af.

Les 4:
De leerlingen maken in deze les kennis met glas. Eerst leren ze hoe glas wordt gemaakt. Vervolgens maken ze kennis met glasambachtsman Goedendorp. Na het zien van de werkzaamheden van de glasambachtsman praten ze over het uitsterven van de ambacht, wat ze daarvan vinden en wat ze eraan kunnen doen. Vervolgens maken ze hun mandje af.

Les 5:
Vandaag doen de leerlingen bronnenonderzoek over diverse ambachten, waar ze in tweetallen posters over maken. Vervolgens organiseren ze een heuse expositie, waarin ze hun ambacht presenteren, het belang toelichten en vertellen hoe het levend gehouden kan worden.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Thema Ambachten
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid om filmpjes af te spelen.
De mogelijkheid om digitaal bronnenonderzoek in tweetallen te doen.
Een wit a4, een schaar en lijm per tweetal.
Kranten, twee kranten per leerling.
Grote satéprikkers, één per leerling.
Hobbylijm.
Karton, ongeveer formaat 1 A4 per leerling.
Knijpers, meerdere per leerling.
Verf en kwasten.

Overige informatie

Bij deze lessenreeks heeft Westland Cultuurweb ter ondersteuning een leskist beschikbaar, met klompen, een gevlochtend mandje en glas in lijst. De leskist is niet noodzakelijk om de lessen te geven, maar bieden wel extra diepgang. De leskist kan kosteloos geleend worden. Reserveer hem via deze pagina.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.