Verdiepingsreeks - Erfgoed - PO groep 7

Kunstkracht

Het Westland in WOII

Les 1:
Het herdenken van de Tweede Wereldoorlog blijft zinvol en belangrijk. De leerlingen weten dat op 4 mei de Tweede Wereldoorlog herdacht wordt en dat het dan twee minuten stil is. Ze leren dat we zorgvuldig met onze monumenten om moeten gaan en wat de functie van zo’n monument is.

Les 2:
De leerlingen begrijpen dat dat veel mensen in de oorlog omkomen en dat zij allen een persoonlijk verhaal hebben. Aan de hand van een inwoner van Kwintsheul wordt beleefd hoe deze militair zijn leven heeft gegeven voor het vaderland en herdacht wordt (zijn naam staat op het monument in Wateringen).

Les 3:
In deze les maken de leerlingen kennis met Ter Heijde in de oorlog. Ze leren over de Atlantikwall en de Engelse zeeoorlog. Ze leven zich in in de verschrikkelijke situaties voor de Heijdse mensen, die collectief geëvacueerd werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het hele dorp werd gesloopt, op de kerk en één café na. Daarmee hebben deze gebouwen veel historische waarde.

Les 4:
De leerlingen beseffen wat het is om honger te hebben en hoe dat opgelost werd in de Tweede Wereldoorlog. Kinderen werden naar het platteland gestuurd . Ze konden ook eten halen bij de gaarkeuken. Toch waren er veel slachtoffers, omdat het voedsel letterlijk op was.

Les 5:
Deze les begint bij de invoering van achternamen. Vervolgens wordt de link met Joden in de Tweede Wereldoorlog gelegd; zij moesten een andere naam aannemen om te overleven. De leerlingen maken kennis met de Naaldwijkse familie Van Tijn en die de Joodse gemeenschap achter heeft gelaten in het Westland.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Thema Oorlog en vrede
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid om filmpjes, afbeeldingen en websites te tonen.
Potloden in twee kleuren, voor iedere leerling
Een geboortekaartje
Pen en papier
Kaart van Nederland
Een stapel tijdschriften, zoals de Margriet.
A3-postervellen
Scharen en lijm
Boek: C.J.M. Bentvelzen, P.A. Smit & P.A. Vreugdenhil (1995). Gemeente Naaldwijk 1940-1945. Blz. 94-98, 236 (zie website Cultuurweb)
Een grote doos of kist

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.