Verdiepingsreeks - Erfgoed - PO groep 6

Kunstkracht

Westlandse tradities

Les 1: Druiven en tomaten
In deze eerste les komen druiven en tomaten aan bod. Na een kennismaking met tomatenslag en het druivenfeest bespreken de leerlingen wat er in een verhaal over dit immaterieel erfgoed in ieder geval naar voren moet komen.

Les 2: Sport
In deze tweede les maken de leerlingen kennis met immaterieel erfgoed en sport. In het Westland hebben we bijvoorbeeld het halen van Goudse pijpen (schaatsen), de Wielerronde en de Westland Marathon. Kennen de leerlingen nog meer voorbeelden van immaterieel erfgoed en sport? De leerlingen bepalen welke kenmerken het belangrijkst zijn voor hun eigen boek.

Les 3: Bedevaart
Vroeger gingen veel mensen op bedevaart. Uit het Westland trokken veel mensen naar Kevelaer in Duitsland, maar veel mensen kwamen juist ook naar het Westland toe: ’s-Gravenzande was een belangrijke bedevaartsplaats. De leerlingen stellen wederom vast hoe het verhaal er in grote lijnen uit zou moeten zien.

Les 4: Verenigingsleven
Veel Westlanders zitten op een vereniging. Vroeger was dat gekoppeld aan de kerk, maar nu is het vaak vooral voor de lol. De leerlingen brengen in kaart welke verenigingen ze allemaal kennen en hoe oud die verenigingen al zijn. Vervolgens worden er drie verenigingen uitgekozen die in het boek naar voren komen.

Les 5: Het boek
De leerlingen schrijven hun eigen boek. De onderwerpen worden vastgesteld en de taken worden verdeeld. In twee- of drietallen maken de leerlingen een verhaal en een tekening bij het erfgoed wat ze in de lessenreeks hebben leren kennen. Aan het einde van de les ligt er genoeg materiaal voor een heel boek, wat dan gemaakt gaat worden.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Thema Westlandse tradities
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid om filmpjes te tonen.
Computers
Pen en papier
Krantenartikel AD Tomatenslag 23-07-2008 (zie bijlagen) geprint per leerling.
Artikel: NHA Uitgelicht – Een Haarlemse schoolmeester op bedevaart, pagina 16-19, uitgeprint per tweetal leerlingen.
Verhaal: Schaatsen naar Vlaardingen door Jan van Schie (zie bijlagen).

Overige informatie

De leerlingen gaan in deze lessenreeks een eigen boek over Westlandse tradities maken. In  iedere les maken de leerlingen kennis met een vorm van historisch Westlands immaterieel erfgoed.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.