Basisreeks - Erfgoed - PO groep 6

Kunstkracht

Mijn traditie en ik

Les 1:
De leerlingen maken kennis met het begrip immaterieel erfgoed. Ze zoeken naar
voorbeelden in hun eigen directe omgeving: wat is het immaterieel erfgoed van hun familie? De leerlingen hebben vooraf de opdracht gekregen een voorwerp mee te nemen wat iets vertelt over hun familie. Aan de hand van de meegebrachte voorwerpen gaan de leerlingen hun familieverhalen met elkaar delen.

Les 2:
In de tweede les wordt het immaterieel erfgoed opgeschaald naar de directe omgeving. Wat is het immaterieel erfgoed van de dorpskern of het Westland? In groepjes gaan de leerlingen aan de slag met het uitbeelden van tableau vivants, waarbij de rest van de leerlingen mag raden welk erfgoed er wordt uitgebeeld. De leerlingen maken daarnaast kennis met de dynamiek van immaterieel erfgoed.

Les 3:
In de derde les wordt het immaterieel erfgoed opgeschaald naar het land. Wat is het immaterieel erfgoed van Nederland? De Nationale Inventaris wordt besproken. Vervolgens maken ze een inventaris van het immaterieel erfgoed van de klas.

Les 4:
In de vierde les wordt het immaterieel erfgoed opgeschaald naar de wereld. Wat is het immaterieel erfgoed van meerdere landen/Europa/de Wereld? De leerlingen gaan in groepjes met computers onderzoeken wat voorbeelden van internationaal gedeeld erfgoed zijn. Aan het einde van de les presenteren de leerlingen hun onderzoekjes aan elkaar.

Les 5:
Aan het einde van de vierde les krijgen de leerlingen de opdracht om thuis te zoeken naar foto’s van de vier schaalniveaus van immaterieel erfgoed. Daar wordt in deze vijfde les een tentoonstelling mee gemaakt in de klas. Nodig een andere klas uit om te komen kijken!

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Thema Mijn traditie en ik
Doelgroep PO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • Een bal.
  • De strip ‘Immaterieel erfgoed. Huh?’ uitgeprint per tweetal.
  • Post-its in drie kleuren.
  • Drie grote vellen.
  • Minimaal 4 computers.
Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.