Verdiepingsreeks - Erfgoed - PO groep 2

Kunstkracht

Oude spullen, nieuwe spullen

Les 1:
De les begint met het verhaaltje Wolbol, waarin Jips oma en trui voor hem breit. De leerlingen zoeken naar waslabeltjes in hun eigen kleren en leren dat hun kleding vooral uit de fabriek komt. Zelf kleren maken kan door naaien, haken en breien. De les eindigt met het verhaaltje Jip zit vast, waarin Jip zijn trui kapotmaakt die oma gebreid heeft. 

Les 2:
De les begint met het verhaaltje Prikkeldraad, waarbij Jips nieuwe kleren kapot gaan. De leerlingen leren dat kleren vroeger altijd gerepareerd werden. De leerlingen gaan Jip en Janneke nieuwe kleren geven door lapjes op een vel papier te plakken. De les eindigt met het verhaaltje Splinters.

Les 3:
De les begint met het verhaaltje Glijbaantje. De kinderen hadden drie setjes kleren: de mooiste en nieuwste waren voor de zondag, dan waren er nette kleren voor naar school en oude kleren voor het buitenspelen. Daarna gaan ze in de speelzaal van de glijbaan glijden, van een dijkje rollen en slootje springen. De les eindigt met het verhaaltje Brandnetels.

Les 4:
De les begint met het verhaaltje De meloen, waarin Jip en Janneke een bootje maken van meloenschillen. De leerlingen gaan afval sorteren en leren dat afval van groente goed is voor de tuin en voor dieren. Ze maken een groot schillenschilderij. De les eindigt met het verhaaltje Hannes, over het paard van de schillenboer.

Les 5:
De les begint met het verhaaltje Ba, vies, waarin Jip en Janneke meel en suiker kopen voor een appeltaart. De leerlingen gaan brooddeeg maken en daarmee taarten boetseren.
Daarna gaan ze pannenkoeken of cake eten. De les eindigt met het verhaaltje Wie eet de meeste pannekoeken?, of met een stukje uit de kindermusical Jip en Janneke.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Thema Leven en wonen in het Westland
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

Document ‘Jip en Janneke verhaaltjes’ (zie website Cultuurweb)
De mogelijkheid afbeeldingen te tonen
Naaisetje met naald, draad, schaartje, knoopjes e.d.
Grote vellen papier, hoofdjes van Jip en Janneke, lapjes stof of gekleurd papier, scharen, lijm
Meegebrachte schillen, vuilniszakken, een camera
Pak bloem, eieren, pak suiker, melk (in een flesje of kannetje), kookboek
Bloem, water, zout en olie in aparte bakjes, beslagkommen
Deegrollers, knoflookpers, evt. andere hulpmiddelen
Eventueel: wollen trui

Overige informatie

Voor deze lessenreeks is het boek 'Jip en Janneke' van Annie M.G. Schmidt nodig. Ben je niet in bezit van dit boek? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Enkele verhaaltjes zijn niet meer gedrukt in de nieuwere versies van de Jip en Janneke boeken. Deze kun je digitaal inzien via de bijlagen op deze pagina.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.