Burgerschap en cultuureducatie zijn nauw met elkaar verweven, omdat ze beide bijdragen aan de ontwikkeling van kritische en betrokken leerlingen. Burgerschap gaat over het actief deelnemen aan de samenleving en het bevorderen van democratische waarden, zoals gelijkheid, vrijheid en respect. Cultuureducatie speelt hierbij een cruciale rol, omdat het leerlingen helpt om diverse invalshoeken en achtergronden te begrijpen en waarderen.
Door cultuureducatie leren leerlingen niet alleen over kunst, erfgoed en verschillende culturele uitingen, maar ontwikkelen ze ook belangrijke vaardigheden zoals creatief denken, reflectie en empathie. Deze vaardigheden zijn essentieel om als kritisch burger te functioneren. Het vermogen om zich in te leven in anderen, te reflecteren op maatschappelijke kwesties en creatieve oplossingen te bedenken voor uitdagingen zijn sleutels tot een gezonde democratie.
Daarnaast biedt cultuureducatie een platform om thema’s zoals diversiteit, identiteit en inclusie te bespreken. Door deze onderwerpen in de klas te behandelen, kunnen leerlingen bewust worden van hun rol binnen een bredere samenleving en leren zij omgaan met de complexiteit van moderne multiculturele samenlevingen. Zo draagt cultuureducatie niet alleen bij aan persoonlijke groei, maar ook aan het versterken van sociale cohesie en gemeenschapszin binnen de maatschappij.
Nieuw in ons aanbod vo: verdiepingstraining burgerschap en cultuureducatie op 10 december. In deze training gaan we dieper in op de kerndoelen van burgerschap en gaan we vooral ook praktisch aan de slag! Je kan je alvast opgeven bij cultuurcoach vo Bernadette Lieffering.