maandag 12 februari 2024 maandag 12 februari 2024

Een groot Westlands jeugdorkest: een droom die als muziek in de oren klinkt! De Muziekcoalitie Westland gaat van start. Vijf muziekverenigingen slaan de handen ineen om, ondersteund door Westland Cultuurweb en Muziekmeesters Westland, een nieuwe vorm voor samen muziek maken voor Westlandse jeugd te ontdekken. Muziekverenigingen St. Gregorius uit Kwintsheul, De Phoenix uit Wateringen, Westlandse Harmonie uit ’s-Gravenzande, Excelsior uit De Lier en Fusica uit Naaldwijk werken aan het creëren van een Westlands jeugdorkest. Zo ontstaat er voor de jeugd een inspirerende, grootse plek om de magie van samen musiceren te beleven.

De verenigingen zetten zich stuk voor stuk in om samenspel ook voor jeugd mogelijk te maken. Sommige verenigingen hebben inmiddels te weinig jeugdleden om nog een ‘echt’ jeugdorkest te vormen. Door de krachten te bundelen kan er weer een grote groep jongeren ontstaan. Daarin wordt niet alleen gericht op de huidige leden van de verenigingen, maar worden ook andere jongeren uitgenodigd mee te doen.

En dat terwijl samen muziek maken zo goed is voor een mens, blijkt uit allerlei onderzoeken. Je leert er goed van luisteren, waarmee er betere hersenverbindingen ontstaan. Muziek maken draagt bij aan de ontwikkeling van het empathisch vermogen en van cognitieve functies. Kinderen die op jonge leeftijd een instrument leren spelen, ontwikkelen een beter taalgevoel en een betere motoriek. Ook scoren ze beter op planning, werkgeheugen en controle van gedrag. En dan hebben we het nog niet over het plezier, de trots en de persoonlijke ontwikkeling die het oplevert!

“We willen ons graag met de coalitie inzetten om een orkest voor en door jeugd te creëren. Waarin ze muziek maken die henzelf aanspreekt”, aldus Martin Vierbergen van St. Gregorius. “Met dit jeugdorkest geven we iedereen een kans om Westland breed samen muziek te maken.” Mayke Belet van de Westlandse Harmonie onderstreept het belang. “Samen muziek maken is immers het leukste wat er is, en die boodschap vind ik belangrijk om uit te dragen naar kinderen en jongeren in het Westland. We hebben al een geweldig leerlingenorkest en kijken ernaar uit om samen met andere verenigingen de Westlandse jeugd nog meer muzikale kansen te geven in de toekomst!”

“Ik ben ongelooflijk blij dat de Muziekcoalitie van start gaat en dat maar liefst vijf verenigingen al hebben aangegeven mee te willen doen,” aldus Ilona Rozenboom, directeur-bestuurder van Westland Cultuurweb. “We gaan een antwoord formuleren op de vraag hoe samen cultuur maken, in deze steeds snellere samenleving, ook voor jonge mensen mogelijk blijft. Wij zetten ons bij Cultuurweb in om cultuurparticipatie voor zoveel mogelijk Westlanders toegankelijk te maken, dus ook voor jongeren. Dat gaat ook over behoud van een stukje Westlandse cultuur. Waarin we samen optrekken, naar elkaar omkijken en grootse dingen mogelijk maken, gewoon door te doen. Het Westland zou het Westland niet meer zijn als we de verenigingen kwijtraken. Ik heb er alle vertrouwen in dat de oplossing ligt in een krachtige samenwerking. En die gaan we nu creëren.”

De komende maanden onderzoeken de verenigingen samen hoe het jeugdorkest er precies uit moet komen te zien. Ook Westlandse jeugd mag hier over meepraten. Kennisorganisaties KNMO en Kunstgebouw dragen ook bij aan het project. Het project wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Wil je meer weten over de Muziekcoalitie? Neem contact op via info@westlandcultuurweb.nl