donderdag 8 september 2022 donderdag 8 september 2022

We starten het nieuwe seizoen gelijk met goed nieuws: we hebben van de gemeente een mooie subsidie toegewezen gekregen om het primair onderwijs gratis lessen te mogen aanbieden! Waarom deze toekenning?

Sinds 2013 worden Westlandse scholen ondersteund door cultuurcoaches bij het vormgeven van hun cultuurbeleid. In de praktijk houdt dit in dat Cultuurweb allerlei activiteiten aanbiedt en ontwikkelt die bijdragen aan actieve cultuureducatie (Kunstkracht), cultuureducatie met partners en ontwikkelingen in de eigen omgeving (Kunstlokaal) en professionalisering van leerkrachten (Kunstkundig). Ondanks dat deze aanpak zijn vruchten heeft afgeworpen is gebleken dat er meer gedaan kan worden in de samenwerking met culturele aanbieders in het Westland. Mede door corona zijn samenwerkingen tot stilstand gekomen; tijd om die banden weer aan te halen!

Zzp’ers en culturele aanbieders
De zzp’ers en aanbieders in de culturele sector staan op achterstand. Zij hebben afgelopen jaren weinig werk gehad en hun agenda werd gedomineerd door onzekerheid. Een aantal van hen is nu weer enthousiast de scholen in getrokken, maar een deel van hen weet deze slag nog niet te maken. Gelukkig kunnen we hierin een helpende hand bieden, want door een subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie hebben we subsidie gekregen voor een professionaliseringsprogramma voor zzp’ers in coronatijd. Vanaf dit voorjaar kunnen zij diverse cursussen en trainingen bij Cultuurweb volgen. Dan is het nu tijd voor de volgende stap: het geleerde in de praktijk gaan brengen.

De regeling
Om een impuls aan de inzet van cultureel partners te geven bieden we dit schooljaar gratis kennismakingslessen aan de scholen aan. Cultureel aanbieders en zzp’ers kunnen zo ervaring opdoen en een netwerk opbouwen in het onderwijs, scholen kunnen hun cultuurbeleid een boost geven. Het gaat dan om de lessen uit ons Kunstkracht- en Kunstlokaalaanbod en deelname is mogelijk voor alle zzp’ers en organisaties die actief zijn in het Westlandse culturele veld. Zo hopen we komend jaar weer een actief en aantrekkelijk cultureel veld op te bouwen.

De uitwerking
Binnen enkele weken zullen onze cultuurcoaches alle scholen benaderen om te bespreken wat deze regeling voor de school kan betekenen. Ook zullen we onze aanbieders voorbereiden en klaarstomen op deze mooie kans. Alle vragen rondom deze lessen kun je met cultuurcoaches Tamara en Renske bespreken. We hopen dat aan het einde van dit schooljaar aanbieders en leerkrachten elkaar goed weten te vinden en alle Westlandse schoolkinderen hebben genoten van kunstlessen.