Kunstkracht 55+ docenten

Maak kennis met onze Kunstkracht 55+ projecten en aanbieders. Binnen dit programma bieden we lessen aan op het gebied van beeldende kunst, muziek en theater. Iedere kunstvakdocent neemt zijn/haar eigen expertise en creativiteit mee wat elk project uniek maakt!


Beeldende kunst


Juliette van de Walle (Sas van Gent 1971) is beeldend kunstenaar en is daarnaast vanaf 2002 werkzaam als docent beeldende kunst. Alies Bakker (Haastrecht 1959) is mede-eigenaar van een tuinbouwbedrijf en is daarnaast werkzaam als museumdocent in Beelden aan zee. Vanaf 2016 werken Alies Bakker en Juliette van de Walle samen onder de naam ‘Beeldbouwers Bakker en van de Walle’. Zowel Bakker als van de Walle houden van aanpakken. Beiden zijn geïnteresseerd in beeldende kunst en werken graag met mensen. Kunstkracht55+ is daar een goed voorbeeld van. “Het streven is mensen te inspireren op het gebied van beeldende kunst. Aan de hand van verhalen over kunstenaars; wat ze maakten en hoe en wanneer ze leefden. Met de daarbij behorende afbeeldingen en of attributen ontstaan vaak de mooiste gesprekken. Een goed uitgangspunt om ‘mooie' dingen te maken. Iedere bijeenkomst/les iets anders. Van werken met piepschuim tot speksteen maar ook acryl en textiel komen aan bod. Het proces staat hierbij centraal, maar een tentoonstelling als afsluiting maakt het geheel compleet.”
Het werken met klei is de grote passie van kunstenaar Helga Knoll van der Schoor. Deze gedrevenheid kwam na het volgen van diverse opleidingen, “dan is een oven aanschaffen een kleine stap”. Samen met vriendinnen had Helga heerlijke creatieve uurtjes en al snel ging zij ook lesgeven. “Toen Westland Cultuurweb vroeg of ik wat voor ouderen wilde doen, hoefde ik niet te twijfelen. Klei geeft je de vrijheid om te verbeelden hoe jij jouw wereld ziet. Realistisch, abstract, fantasie, het materiaal beweegt met je mee. Heerlijk als je de mensen daar zo van ziet genieten!”


Sarina Missot is beeldend kunstenaar en kunstdocent voor deelnemers van 4 tot 100+ jaar. “Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis te delen met anderen, hen te inspireren en zichzelf te laten verbazen. Vaak met hele simpele huis-, tuin- en keukenmaterialen.” Voor Kunstkracht 55+ heeft zij al meerdere projecten uitgevoerd: ‘Fotografie en poëzie’ samen met dichter Marijke van Geest in woonzorgcentrum Duinhof in Ter Heijde en woonzorgcentrum De Ark in Wateringen. Met ieder een eigen camera werd er aan de hand van thema’s gefotografeerd en poëzie geschreven. Bij ‘Een kunstenaarsboek’ in Huize Dijckwegh in Naaldwijk werd gewerkt met diverse teken- en schildertechnieken en textiel. En tenslotte het project ‘papierkunst’ in de Zorgtuinderij in Wateringen, welke bestond uit kunst op en met (zelfgemaakt) papier.Beeldend kunstenaar en coach Marja Ouwerling heeft haar roots in Delft liggen, waar ze na haar schooltijd als plateelschilderes (bepaald soort keramiek met de hand beschilderd) werkte. Haar lessen in de Kunstkracht 55+ projecten bestaan uit de begeleiding van tekenen en schilderen. “Ik stimuleer zoveel mogelijk om de eigen vormentaal en kleurkeuze te gebruiken. Hierdoor wordt het geen kunstje, maar een authentiek zelfgemaakt kunstwerk. In de weg naar dit kunstwerk toe komen de mooiste verhalen en heel veel humor voorbij. De kracht zit in de eenvoud van de opdrachten, het weglaten van prestatiedruk en de impact van het resultaat.”Martin Groen is kunstenaar, met een liefde voor landschappen en zeegezichten, én docent Culturele en Kunstzinnige Vorming. Tijdens zijn projecten voor Kunstkracht 55+ neemt hij elke week leerlingen mee uit zijn kunstklas. Martin heeft al een aantal schilderprojecten uitgevoerd in De Terwebloem in Poeldijk. “Iedere week werd de groep ouderen groter!” Dit is een geweldige ervaring voor zowel de leerlingen als voor de ouderen. Met veel onderling begrip leren, lachen en samenwerken.Muziek


Met veel enthousiasme geeft Kees van der Eijk van Tougou`dougou swingende djembé/ percussielessen en muziekoptredens. “Plezier staat voorop tijdens deze lessen met djembé`s, handtrommeltjes en kleine percussie instrumentjes uit Afrika. Samen muziek maken, liedjes zingen en genieten”. Tijdens de lessen laat hij de deelnemers zelf improviseren en daagt iedereen uit om op zijn/haar manier mee te doen. Tussendoor bespeelt Kees enkele bijzondere instrumenten uit verschillende delen van de wereld. Elke les is een feestje!

Theater


Koperen Kees is een theaterschool die al twintig jaar in en rond Westland jong en oud opleidt in het theatervak. Ze bieden een interactief theaterproject aan binnen Kunstkracht 55+. In de setting van Ome Cor’s kroeg komen Ome Cor en nichtje Marie met koffers vol verhalen op bezoek. “Door middel van spel, handelingen, liedjes en muziek stimuleren we de deelnemers hun eigen anekdotes te vertellen, herinneringen te delen en in kleine scenes als acteur mee te spelen.”