'Wij hebben niemand kwaad gedaan' 4 mei voorstelling in De Naald

Gepubliceerd op donderdag 19 april 2018

Op vrijdag 4 mei 2018 vindt - traditiegetrouw - in Westlandtheater De Naald een theatervoorstelling in het kader van dodenherdenking plaats. Dit jaar een gevoelig onderwerp: de Westlands NSB.

 ‘Waarom bent u lid van de NSB geworden?’ ‘Waarom heeft u uw lidmaatschap niet opgezegd?’ ‘Aan welke activiteiten heeft u deelgenomen tijdens de oorlog?’ ‘Heeft u mensen verraden?’ ‘Wat vindt u ervan dat u als landverrader betiteld wordt?’ ‘Bent u fout geweest?’ ‘Hoe bent u na de oorlog behandeld?’ ‘Hoe zijn uw kinderen ermee omgegaan?’ ‘Weten uw klein- en achterkleinkinderen het?’

In 'Wij hebben niemand kwaad gedaan' worden anno 2018 een vijftal Westlandse NSB’ers en de NSB- burgemeester Ipenburg ondervraagd. Een ideologisch fanatiekeling, een opportunist, een avonturier, iemand die door zijn lidmaatschap uit de armoede kon ontsnappen: elke NSB’er heeft een reden om lid te worden, die afwijkt van de ander. Ook hun dilemma’s, hun daden, hun straffen, de gevolgen voor henzelf en hun nageslacht verschillen van persoon tot persoon. In de voorstelling komen naast de verhoren ook de geschiedenis van de Westlandse NSB vanaf 1933 en de reflectie naar het nu aan bod. In liedjes en gedichten legt het stuk de verbinding met nu.

Gevoelig onderwerp
Een theatervoorstelling over de Westlandse NSB ligt anno 2018 nog steeds gevoelig. Familieleden willen niet dat ‘de NSB’er in de familie’ met naam en toenaam wordt genoemd. Dat gegeven is gerespecteerd, het verhaal wordt wel verteld.

“Een politieke keuze doet er toe. Ook al zijn de motieven soms te begrijpen, de gevolgen van elke stem, elke actie, en elk lidmaatschap zijn niet neutraal. Het gaat mij erom  wat we van de levensverhalen, daden en motieven kunnen leren over hoe we in 2018 (en in de toekomst) in het leven moeten staan”, aldus Aart van den Berg.  

Veel NSB’ers verklaren: ‘Ik heb niemand kwaad gedaan, ik deed het voor mijn gezin’. De voorstelling toont naast begrip (opkomen voor je gezin) hier ook géén begrip hiervoor. Het gevolg van een dergelijke keuze is immers dat het systeem ondersteund wordt.

De voorstelling is een productie van Theater in Feite in opdracht van stichting Narrenschip en in samenwerking met Historisch Archief Westland en Stichting SRGO. Mogelijk gemaakt door: Beheerstichting loswal ’De Bonnen’, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en WestlandTheater De Naald.

Spelers: Maghen Hilgersum, Ron van den Hoogenband, Marc van Heijningen, Theo Pronk, Timo Kuiper, Alexander Wagener, Ron Zijlmans,
Piano: Arjen Molenaar
Script en regie: Aart van den Berg

De samenwerking tussen Stichting Narrenschip, het Historisch Archief Westland, Theater in Feite, WestlandTheater De Naald en actrice Maghen heeft eerdertot vijf succesvolle 4 mei voorstellingen geleid: Het dagboek van Jeane Zwinkels (2013), De lange schaduw van Sobibor (2014), Bevrijd! En nu? (2015), Schuilnaam Bertus (2016) en Het Voorportaal (2017).

Reserveren
Wij hebben niemand kwaad gedaan wordt gespeeld op vrijdag 4 mei om 15.00 en om 21.00 uur in de Koornneef Retailgroepzaal van WestlandTheater de Naald. De kosten zijn € 10,00 inclusief garderobe en consumptie. Kaarten kunnen gereserveerd worden via www.westlandtheater.nl, telefonisch 0174-636900 of aan de balie gedurende de openingstijden (dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur).