Lezing

Uitgesteld: Lezingenreeks WO2: Literatuur in de Tweede Wereldoorlog

Op zaterdag 12 december verzorgt Peter van Veen een lezing over de Nederlandse literatuur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van Veen heeft Nederlands en Algemene Literatuurwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Leiden en is als vwo-docent verbonden aan VAVO Haaglanden, onderdeel van ROC Mondriaan.

De Duitse bezetting bracht een enorme schok teweeg in de Nederlandse literatuur. Wat bleef er over van de Nederlandse literaire wereld na de Duitse bezetting in mei 1940? Kunstenaars en dus ook schrijvers moesten kleur bekennen om te kunnen blijven publiceren. Daartoe moesten zij zich aansluiten bij de Kultuurkamer. Wie deden dat en wie weigerden dat? Wat waren de beweegredenen voor de gemaakte keuze? Wat waren de gevolgen?
Tijdens de lezing komen voorbeelden van ‘foute’ en verzetsliteratuur en bevrijdingspoëzie aan bod. Behalve het in het Achterhuis geschreven dagboek van Anne Frank was er meer. Daarnaast is de oorlog tot op de dag van vandaag decor van nieuwe romans, gedichten en verhalen.

De presentatie start om 14.00 uur en duurt zo’n 1,5 uur. Vanwege de coronamaatregelen kunnen slechts 25 personen de lezing bijwonen. Kosten zijn € 5,00 per persoon, en dat is inclusief een koffie of thee bij binnenkomst, maar exclusief een eventueel bezoek aan het museum. Aanmelden vooraf (inclusief betaling) is verplicht en dat kan via onderstaande link.

Direct tickets kopen of reserveren
Praktische informatie

Locatie
Westlands Museum
Middel Broekweg 154
2675KL Honselersdijk

Datum:
za 12 dec 2020

Tijd:
14:00 - 15:30 uur

Prijs:
€ 5,00

Organisatie/organisator:
Westlands Museum

Meer informatie:

Disciplines

Erfgoed
Literatuur & Filosofie

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.