Kunstpracht 9

Westlandse leerlingen in het basisonderwijs kunnen sinds schooljaar 2017-2018 de wonderen van professionele kunst en cultuur beleven. Via het programma Kunstpracht 9 maken zij o.a. kennis met een magische voorstelling in het Westland Theater de Naald, met bijzondere voorstellingen op school  of de musea in Rotterdam.

Kunstpracht 9, de receptieve leerlijn cultuureducatie voor Westlandse basisscholen, biedt kinderen ook in schooljaar 2018-2019 kans om de wonderen van kunst te ervaren. In een receptieve leerlijn maken kinderen kennis met de kunsten door beleving. Waar Kunstkracht 10 gaat over actieve cultuureducatie, het zelf maken van en deelnemen aan kunst, gaat Kunstpracht 9 over beleving: het bekijken van voorstellingen en het bezoeken van musea. In Kunstpracht 9 gaat receptieve cultuureducatie altijd hand in hand met actieve en reflectieve cultuureducatie door lessen rondom de receptieve beleving te creëren. Zo maken we het nog betekenisvoller voor de leerlingen.

Kunstpracht 9 bestaat uit vijf disciplines: muziek, dans, theater, beeldende kunst / erfgoed en media (foto en film). De voorstellingen en bezoeken worden per bouw aangeboden. In 2018-2019 zijn er per bouw drie keuzeopties. Voor de onderbouw zijn dat muziek, podiumkunsten (een combinatie van muziek, theater en/of dans) en beeldende kunst / erfgoed. Voor de middenbouw zijn het dans, beeldende kunst / erfgoed en een pareltje (hier programmeren we een wisselende discipline per jaar). Voor de bovenbouw is het theater, media en beeldende kunst / erfgoed. We zorgen dat er voor elke bouw minimaal één museumbezoek wordt geprogrammeerd – dit zal meestal in de discipline beeldende kunst / erfgoed zijn. De disciplines staan vast voor de komende jaren. Daardoor kun je als school per jaar kiezen welke disciplines je inzet, en er zo voor zorgen dat je leerlingen gedurende hun basisschooltijd alle disciplines ervaren. Kunstpracht 9 vindt deels in de school plaats, door voorstellingen in de school te boeken, en deels buiten de school plaats, bijvoorbeeld door bezoek aan De Naald of een museum.

Aan Kunstpracht 9 doe je altijd mee met de hele school. Het is dus niet mogelijk om één of enkele klassen of bouwen in te schrijven. De bijdrage van de school aan Kunstpracht 9 is €5,50 per leerling exclusief busvervoer. Het inzetten van busvervoer is optioneel en kost €1 per leerling.

Kunstpracht 9 wordt in ieder geval t/m schooljaar 2020-2021 aangeboden. In de komende jaren zal het programma verder uitgebouwd worden om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoeftes van de Westlandse scholen.

De aanmeldingen voor 2018-2019 zijn inmiddels gesloten. Deelnemende scholen hebben een rooster ontvangen met de voorstellingen en museumbezoeken waarin zij definitief zijn geplaatst en op welke data deze plaatsvinden. 

Wil je bekijken wat Kunstpracht 9 inhoudt? Bekijk het programma van schooljaar 2017-2018 of 2018-2019.  

Deelnemen aan Kunstpracht 9 betekent dat je akkoord gaat met de voorwaarden. De voorwaarden voor schooljaar 2017-2018 vind je hier, de voorwaarden voor schooljaar 2018-2019 vind je hier.

Hebben we je nog niet overtuigd over cultuureducatie? Kijk dan eens naar wat hersenwetenschapper Erik Scherder zegt over het belang van receptieve cultuureducatie. Of bekijk eens wat kinderen eigenlijk denken als ze naar kunst kijken bij Man Bijt Hond Kunstzaken.


Kunstpracht 9 wordt mede mogelijk gemaakt door: