Nieuwsbrief

Bezoek de website

 
 

Nieuwsbrief Westland Cultuurweb september 2016 Open Monumentendag thema Iconen en Symbolen

 
Open Monumentendag ‘Iconen en Symbolen’

Zaterdag 10 september, Open Monumentendag, zetten weer heel veel Westlandse monumenten de deuren wijd open. In deze nieuwsbrief slechts een kleine greep uit wat er komend weekend allemaal te zien en te doen is, dus kijk voor het volledige programma vooral op de website van de stichting Monumentaal Westland! Lezingen, exposities, rondleidingen, speurtochten, een quiz, muziek, natuurlijk de Nationale Zomerbloemententoonstelling in de Oude Kerk in Naaldwijk en zelfs echte ridders slaan hun kamp op in het Westland. Er valt voor jong en oud heel veel te beleven!

Het volledige overzicht van activiteiten op Open Monumentendag vind je op de website van Monumentaal Westland

Iconen en symbolen

Het thema van dit jaar, ‘Iconen en Symbolen’, zien we overal om ons heen. Molens bijvoorbeeld staan niet alleen symbool voor het Nederlandse vernuft op het gebied van de windenergie, maar fungeren naast klompen en tulpen ook als icoon voor Nederland. De kruisvormig plattegrond van oude kerken symboliseert de kruisiging van Christus. In Monster heeft het koor van de NH Kerk een lichte knik naar rechts gekregen, het hangende hoofd van Christus verbeeldend. Kerktorens zijn herkenningspunten en hun silhouetten worden in logo’s verwerkt. De stompe toren van De Lier is een icoon voor het dorp. Windvanen op torens zijn eveneens symbolen, en op Sonnehoeck verbeeldt de windvaan op het theehuisje de dragers van een reusachtige druiventros uit het Beloofde land.
De voormalige raadhuizen zijn dragers van symbolen zoals wapenschilden. De traditie van de familiewapens is ontstaan in de middeleeuwen, de periode van de ridders van Wateringhe, die zaterdag in het Hofpark zal herleven. Het tramstation in Naaldwijk is een icoon uit de tijd van de stoomtram. Het draagt het verhaal van de huidige wegenstructuur, die is aangelegd is op de voormalige spoorbaan. En zo kunnen we nog wel even doorgaan!
Ook religieuze iconen krijgen ruim aandacht tijdens deze Open Monumentendag: in lezingen in de Jan de Doperkerk, met het schilderen van hedendaagse iconen in de Uniekerk in 's-Gravenzande en op Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck en in een mooie expositie in de Bartholomeuskerk in Poeldijk.

Expositie 90-jarig bestaan H. Bartholomeus kerk en Rooms katholieke symbolen en iconen

De opening van Open Monumentendag vindt dit jaar plaats in in de H. Bartholomeus kerk Poeldijk, op zaterdag 10 september.
Wethouder Marga de Goeij opent de expositie ‘90-jarig bestaan H. Bartholomeus kerk en Rooms katholieke symbolen en iconen’ en geeft daarmee de aftrap voor de vele activiteiten in het Westland. De expositie is het hele weekend te bekijken. Beleef de tijd van vroeger, aanschouw het rijke Roomsche leven, neem plaats in een biechtstoel, bekijk de fraaie doopjurkjes en beleef in detail de veranderingen binnen de kerk. Onder andere zilverwerk, fraaie kerkelijke en liturgische voorwerpen, wijwaterbakjes en kruisbeeldjes zijn te bewonderen. Ook is er de verkiezing van de fraaist versierde H. Bartholomeuskerk; een samenwerkingsverband tussen de ISW school Poeldijk en de leerlingen van groep 8 van de basisscholen Verburch-hof en De Nieuwe Weg. Ten slotte kun je een unieke vaartocht maken met een oude tuindersschuit naar de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck en de kerktoren beklimmen.

Lees meer in onze uitagenda en op Facebook

Open Monumentendag in Naaldwijk

In Naaldwijk zetten meer dan tien monumenten hun deuren open voor het publiek. In de Oude Kerk is de Zomerbloemententoonstelling te zien, Bij5 verzorgt een speciale rondleiding, de kapel van het Heilige Geesthofje toont moderne wapenschilden, ontworpen door leerlingen van de Openbare Daltonschool en de Adrianuskerk besteedt aandacht aan de (bouw)pastors van de kerk. In het net gerestaureerde prieel van Huize Bijdorp is een mini-expositie over de schilderes Jacoba de Graaff. Het oude Tramstation toont foto's van vroeger, de Gashouder is open en bij de Watertoren is lamsvlees te proeven.
Bijzonder dit jaar is de deelname van Hof van Heden. Het ontmoetingscentrum is weliswaar geen monument, maar de zes gebrandschilderde ramen uit de voormalige Martinuskapel die in dit gebouw een plek hebben gekregen zijn zeer de moeite waard. Niet alleen is het prachtig om van dichtbij de techniek te bewonderen en oog in oog te staan met de afgebeelde heiligen, de ramen bevatten bovendien veel symbolische voorwerpen. Ook is er een tentoonstelling met een quiz over Naaldwijkse Iconen en Symbolen en er worden oude filmpjes vertoond.

In elk monument staan gidsen klaar en op het Wilhelminaplein vind je een informatiestand. Hier kan je een boekje met een wandeling langs de monumenten lenen of een fietstocht ophalen.

Lees hier meer

31e editie Nationale Zomerbloemententoonstelling

Voor de 31e keer organiseert de stichting Nationale Zomerbloemententoonstelling, in de Oude Kerk in Naaldwijk een tentoonstelling waarin zomerbloemen de hoofdrol spelen.
Het thema voor 2016 is: 'Hollands Glorie'. Een speciale rol is er dit jaar voor de snijhortensia. Naast spectaculaire bloemarrangementen is er in de sprookjesachtige omgetoverde Kerk ook beeldende kunst te bewonderen. Onder andere Piet Smal, Vivian Ammerlaan, Martin Groen, Catherine Pineau en Lucie van der Plas spelen met hun werk in op het thema van de tentoonstelling. Muzikale optredens, ook inhakend op het thema, begeleiden je ontdekkingstocht door de prachtig versierde kerk!

Lees hier meer

Open Monumentendag Druivenkwekerij Sonnehoeck

Ook historische druivenkwekerij Sonnehoeck is op 10 september als Rijksmonument te bezichtigen. Kijk tussen 10.00 en 17.00 uur vrij rond: in de kassen met Alicante is het oogsten volop aan de gang en de kas met Gros Maroc is op zijn mooist. De nieuwe fruitmuur met muurkas is beslist het bekijken waard! Tegen de fruitmuur uit 1815 groeien oude perenrassen en de ketelhuisjes met schoorstenen en ledenketels herinneren aan het steenkolentijdperk. In de woonkamer exposeert de Wateringse Juliana Eijken haar olieverfschilderijen en een expositie van iconen vind je in de koepelkamer. Verleden, heden en de toekomst van en rondom Sonnehoeck worden in de schuur in beeld gebracht. Heb je alles gezien, wandel dan heerlijk langs de kramen met glaskunst en brocanterie. En natuurlijk zijn er ook druiven te koop!

Lees hier meer

Korenmolen 'De Vier Winden'

Zo draait de molen …! Korenmolen 'De Vier Winden' in Monster houdt op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur een open dag. De molenaars demonstreren het maalproces van tarwe tot meel, en je kunt zelf rondkijken, vragen stellen en deelnemen aan een rondleiding. Diverse producten, waaronder heerlijk versgebakken molenbrood, zijn te koop. De expositie over de archeologische vondsten op het voormalige campingterrein is nog tot 17 september in de molen te bezichtigen.

Lees hier meer

Dorpswandelingen door Honselersdijk

Tijdens Open Monumentendag organiseert Jolanda Faber van de Historische Vereniging zes keer een half uur durende wandeling door het dorp. Hierbij vertelt ze over de rijke historie van het paleis van Honselersdijk en wat dit voor het dorp betekent heeft. De wandeling eindigt bij de Rehobothkerk, die ondanks de restauratie wel open is! Daarna kan iedereen in eigen tempo teruglopen langs de unieke openlucht-fototentoonstelling ‘De Dijkstraat van vroeger’ en een bezoekje brengen aan de Rooms Katholieke Kerk en/of de toren beklimmen.

Lees hier meer

Klokverkoop in het Westlands Museum

Tijdens de klokverkoop in het Westlands Museum op zondag worden producten uit de historische tuin van het museum aan het publiek verkocht via de oude veilingklok. Neem plaats in de kopersbanken en koop producten op dezelfde manier als de kooplieden dat vroeger op de Westlandse veilingen deden! De kunst is bij het 'afmijnen' een zo gunstig mogelijke prijs te bereiken door op het juiste moment op de knop te drukken. Voor de kinderen - die gratis naar binnen mogen - worden er naast gezonde snacks ook zakjes snoep geveild. Ook is er een speurtocht door het museum met een verrassing voor iedereen die de goede oplossing weet te vinden. Sowieso is de historische tuin hartje zomer een lust voor het oog en zeker een bezoek waard!

Lees hier meer

 
Sponsordiner "Diner Grand Spectacle"
Theatergroep Het Wilde Westen
vr 9 sep 2016 19:00-22:45
Monster Voorstelling
John Burki & the Dynaflow in de KloosterKelder
Blues aan Zee (Stichting Blues aan Zee)
vr 9 sep 2016 21:30-00:00
Monster Concert
Fietsen langs de Kroonjuwelen van het Westland
Het Natuuratelier
do 8 sep 2016 00:00 t/m za 10 sep 2016 00:00
Naaldwijk Anders
Open Monumentendag 'De Vier Winden'
za 10 sep 2016 00:00-00:00
Monster Rondleiding
Dorpswandelingen door Honselersdijk
Stichting Monumentaal Westland
za 10 sep 2016 00:00-00:00
Honselersdijk Rondleiding
Openingsfeest NL3
Westlands PopCentrum Nederland 3
za 10 sep 2016 00:00-00:00
Wateringen Concert
Sponsordiner "Diner Grand Spectacle"
Theatergroep Het Wilde Westen
za 10 sep 2016 19:00-22:45
Monster Voorstelling
Open Monumentendag Druivenkwekerij Sonnehoeck
Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck
za 10 sep 2016 10:00-17:00
Kwintsheul Anders
Open Monumentendag, thema Iconen en Symbolen
Stichting Monumentaal Westland
za 10 sep 2016 10:00-16:00
Naaldwijk Festival
Klokverkoop in het museum
Westlands Museum
zo 11 sep 2016 13:00-17:00
Honselersdijk Anders
Expositie 90-jarig bestaan H. Bartholomeus kerk en Rooms katholieke symbolen en iconen
za 10 sep 2016 00:00 t/m zo 11 sep 2016 00:00
Poeldijk Expositie
31e editie Nationale Zomerbloemententoonstelling
do 8 sep 2016 00:00 t/m zo 11 sep 2016 00:00
Naaldwijk Expositie
TOP film Love & Friendship
WestlandTheater De Naald
di 13 sep 2016 14:00-17:00
Naaldwijk Film
Gentlemen of Rock & Roll + Klaas²
Westlands PopCentrum Nederland 3
vr 16 sep 2016 00:00-00:00
Wateringen Concert
Sponsordiner "Diner Grand Spectacle"
Theatergroep Het Wilde Westen
vr 16 sep 2016 19:00-22:45
Monster Voorstelling
Sponsordiner "Diner Grand Spectacle'
Theatergroep Het Wilde Westen
za 17 sep 2016 19:00-22:45
Monster Voorstelling
Concert Marinierskapel der Koninklijke Marine
za 17 sep 2016 00:00-00:00
Kwintsheul Concert
Westlandse Koperdag
za 17 sep 2016 00:00-00:00
Kwintsheul Anders
Oogst Open Dagen in de druivenserres
Hilde Jansen (Biodynamische Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight)
za 14 sep 2019 11:00 t/m zo 15 sep 2019 17:00
Wateringen Festival
Wat nog meer...
Aanbod cultuureducatie
Lessen / workshops
Cultuuragenda
Culturele organisaties
Over Cultuurweb
Contact