Nieuwsbrief

Bezoek de website

 
 

Nieuwsbrief Westland Cultuurweb 17 oktober 2019

 
Icc-lab ON TOUR

Aan het begin van deze maand zijn wij samen met een groep interne cultuurcoördinatoren uit het primair onderwijs (icc’ers) ON TOUR gegaan. Een bus vol enthousiaste icc’ers vertrok op woensdag 2 oktober naar het Kunstmuseum Den Haag. Deze jaarlijkse inspirerende excursie heeft de leerkrachten weer nieuwe inzichten opgeleverd in hoe zij met een groep leerlingen naar kunst kunnen kijken en het gesprek hierover kunnen aangaan. Welke vragen stel je? Hoe prikkel je de fantasie? Afsluitend hebben zij zich verwonderd met een interactief onderzoek in de Wonderkamers.

Een zeer geslaagde middag; wij gaan vast nadenken over welk wonderlijke museum we volgend jaar gaan bezoeken!

Komt dat zien!

De homepagina van onze website is deze week vernieuwd. Met het spreekwoord ‘Één beeld zegt meer dan duizend woorden’ als uitgangspunt is er de afgelopen maand gewerkt aan deze pagina. Handig om te weten: het inloggen op de website is verplaatst naar een plek rechts bovenin de pagina, de nieuwsitems en uitagenda zijn naar de onderste rijen verschoven en links bovenin zijn de social media kanalen van Cultuurweb te vinden. Ben je benieuwd naar het resultaat?

Westlandse jonge muzikanten vormen één orkest

Zaterdag 5 oktober was het dan zover, de Westlande Jeugd Play-in. Alles stond klaar om de muzikanten te verwelkomen: bladmuziek, lessenaars, stoelen en natuurlijk twee dolenthousiaste dirigenten. Één voor één druppelden de leerlingen binnen uit het hele Westland, van Naaldwijk tot Wateringen. Er werden twee groepen gevormd, een blazersensemble en een slagwerkgroep. Jan de Kwant ging aan de slag met de slagwerkers en Ivo Kouwenhoven dirigeerde de blazers. Beide dirigeerden uit eigen werk en konden op deze manier goed inspelen op de verschillende niveaus van de muzikanten. De blokfluitleerlingen kregen onder leiding van Mayke Belet een eigen programma aangeboden en sloten later op de dag aan bij het orkest. 

Niet alleen werd er muziek gemaakt deze dag, ook de kennis van muziektheorie werd getest in een escaperoom. Zo kwam o.a. de muziekgeschiedenis over de bazuin en de welbekende vuvuzela aan bod. Heb je ooit wel eens 2 muzikanten op 1 instrument zien spelen? Voor Ivo Kouwenhoven is dit de normaalste zaak van de wereld. Echter wisten de Westlandse muzikanten hem wel te verrassen toen de fluitisten hand over hand elkaars instrument bespeelden. De dag werd afgesloten met een concert boordevol weetjes en muzikale grapjes. Alle instrumenten werden van stal gehaald, van scheepsbel tot fietsbel! Muziekvereniging De Phoenix, WFM en wij kunnen terugkijken op een geslaagde dag. Ben je benieuwd wat het Westland te bieden heeft op muzikaal gebied? Ga dan een keer langs bij het orkest in jouw dorp en laat je verrassen!

Nieuwe projecten Kunstkracht 55+

In de maand oktober starten er weer verschillende nieuwe projecten van Kunstkracht 55+. Zo krijgen de bewoners van Huize Dijckwegh in Naaldwijk deze maand 2 keramieklessen van Tess Keramiek, start er een nieuw schilderproject met Marja Ouwerling in De Kreek te ‘s-Gravenzande en beginnen de bewoners van De Ark in Wateringen met een dansproject onder begeleiding van een dansdocente van Dans Creatie. Er wordt deze periode veel gedanst, want eind september is er vanuit Dans Creatie een dansproject op de huiskamers van De Terwebloem in Poeldijk gestart en zijn ze bij Triangel in De Lier begonnen met een vervolg op het vorige dansproject.

Najaarsconcert Excelsior en Maassluise Harmonie

Op zaterdag 2 november geven chr. Harmonievereniging Excelsior en Maassluise Harmonie een concert in het atrium van de Priva Campus. Op het programma o.a. Rhapsody in Blue en het 2e pianoconcert van Rachmaninoff. Het orkest staat onder leiding van de dirigenten Dominic Sierat en Sebastiaan Hettema met solist Wouter Bergenhuizen (piano). Aanvang is 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur.

Kaarten voor dit bijzondere concert zijn online te bestellen via pr@excelsiordelier.nl. Ook zijn ze te koop bij DA Drogisterij Van Geest in De Lier en uiteraard via de leden van de beide verenigingen. Iedereen is van harte welkom!

Podium zoekt gezelschap!

Het project ‘Welzijn met Muziek’ wordt vervangen door ‘Koren Zingen voor Ouderen’. Het project ‘Koren Zingen voor Ouderen’ is gestart om twee maatschappelijke partijen met elkaar in contact te brengen; koren en andere amateur podiumgezelschappen én zorginstellingen. Beiden hebben in de afgelopen jaren bewezen met enthousiasme te luisteren, respectievelijk te zingen en te musiceren.

Willen jullie podiumervaring doen, wat extra’s verdienen en bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen een gezellige voorstelling aanbieden? Schrijf je dan in bij ‘Koren Zingen voor Ouderen’! Eerdere inschrijvingen bij ‘Welzijn met Muziek’ worden niet automatisch overgenomen. Wil je meer weten

Vier eeuwen tafelcultuur

Wie gaf als diplomatiek relatiegeschenk drie prinsessen 824 meter tafellaken en 2100 servetten? Hoe schilderen kunstenaars het tafellinnen? Laat je verrassen en kom luisteren naar het boeiende verhaal van kunsthistoirica Sanny de Zoete over damast. Het is zeker niet alleen een vrouwending, dat linnengoed, want boeren verbouwden het vlas en wevers weefden de patronen in het linnen. Het spierwitte tafellaken heeft allerlei verrassingen in petto: het hele diner is er 400 jaar geleden al in afgebeeld, kanonskogels fluiten om je oren, of Wilhelmina zit opeens aan je tafel. 

De lezing van Sanny de Zoete vindt plaats in de 'Hooiberg' van het Westlands museum en start om 20.00 uur. Je kunt je aanmelden via de website van het museum.

 
Gratis inloopspreekuur genealogie
Studiegroep Genealogie Westland
za 19 okt 2019 13:30-16:30
Honselersdijk Anders
De Westlandse School
Aart van den Berg (Theater in Feite)
za 19 okt 2019 18:00
Monster Voorstelling
Historisch Café Naaldwijk
Gustaaf van Gaalen (Historische Vereniging Naaldwijk-Honselersdijk)
di 22 okt 2019 20:00-22:00
Naaldwijk Lezing
Lezing - Vier eeuwen tafelcultuur in damast
Westlands Museum
do 24 okt 2019 20:00
Honselersdijk Lezing
Jubileumconcert Con Amore
Con Amore De Lier
vr 25 okt 2019 20:00-22:00
De Lier Concert
De Pan uit Reizen
Stef Feld (Toneelgroep Vest)
za 26 okt 2019 14:00
Naaldwijk Voorstelling
Najaarsconcert
PR functionaris (Chr.harmonievereniging Excelsior De Lier)
za 2 nov 2019 20:00
De Lier Concert
Zing mee met de Waterlanders Jubileumconcert
Koor de Waterlanders
zo 3 nov 2019 14:00-16:15
Wateringen Concert
Allen Present!
Michel Overtoom (Muziekvereniging De Phoenix)
zo 3 nov 2019 14:00-16:30
Poeldijk Concert
TOPfilm Downtown Abbey
WestlandTheater De Naald
di 5 nov 2019 14:00-17:00
Naaldwijk Film
TOP film Instinct
WestlandTheater De Naald
di 5 nov 2019 14:00-17:00
Naaldwijk Film
PLUStival
Ton ter Heijden, communicatie (Seniorenraad Westland)
vr 8 nov 2019 13:00-17:00
's-Gravenzande Festival
Blues aan Zee festival 3 zalen 6 bands
Blues aan Zee (Stichting Blues aan Zee)
za 9 nov 2019 20:30-01:00
Monster Festival
Toneelvoorstelling ‘Herfst in Schoorl’
partycentrum-kastanjehof (partycentrum-kastanjehof)
zo 10 nov 2019 14:30
Kwintsheul Voorstelling
Dubbel-orgelconcert in Herv. kerk Wateringen
Orgelcomité Hervormde Kerk Wateringen
za 16 nov 2019 15:00-16:30
Wateringen Concert
Wat nog meer...
Aanbod cultuureducatie
Lessen / workshops
Cultuuragenda
Culturele organisaties
Over Cultuurweb
Contact