Nieuwsbrief

Bezoek de website

 
 

Nieuwsbrief Westland Cultuurweb april 2019 met o.a. Tjilp Festival, verkiezing Club van het jaar en 4 mei voorstelling 'Jong in de Oorlog'

 
Vraag voor 1 juni subsidie aan voor een Klein Cultureel Initiatief!

Mensen bij elkaar brengen met een leuke, kleinschalige culturele activiteit in je buurt of wijk? Voor initiatieven in het derde kwartaal van dit jaar kun je nog tot 1 juni een bijdrage aanvragen uit de Regeling Kleine Culturele Initiatieven. Deze regeling van de Gemeente Westland is toegankelijk voor verenigingen, scholen, maatschappelijke en commerciële organisaties én bewoners. Per activiteit kun je een bijdrage aanvragen van maximaal € 1500,--. Dus heb je een mooi plan, komt er kunst en cultuur bij kijken en gaat het niet om een reguliere activiteit, doe dan voor 1 juni een aanvraag!

Alle informatie, het aanvraagformulier en een voorbeeldbegroting vind je hier

Expositie ‘Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw'

Op zondag 28 april vindt in het Westlands Museum de grote publieksopening plaats van de expositie ‘Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw’. Die dag kun je natuurlijk voor het eerst de prachtige expositie bekijken, maar er zijn ook diverse leuke activiteiten voor jong en oud en ensemble Westland Klassiek verzorgt twee 17e-eeuwse miniconcerten. Kinderen kunnen zich verkleden als jonkheer en jonkvrouw, een speurtocht doen, etiquettelessen volgen en zich laten portretteren door niemand minder dan Rembrandt!
In opdracht van het museum ontwikkelt Westland Cultuurweb bij de tentoonstelling een educatief aanbod voor het primair onderwijs. Aan de hand van (inter-)actieve opdrachtkaarten en het maken van digitale ontwerpen en een maquette van een eigen buitenplaats ontdekken leerlingen de expositie en maken de vertaling naar nu. Ter voorbereiding is een lesbrief beschikbaar. Het aanbod is geschikt voor groep 5 t/m 8 en deelnemen kan van september 2019 t/m maart 2020. Vragen? Neem contact op met Iris Scheffers: ischeffers@westlandcultuurweb.nl

Lees hier meer

Nomineer jouw club voor Club van het jaar 2019!

Verdient jouw sport- of cultuurclub het om in de spotlights te staan? Wil je waardering en erkenning krijgen voor al het moois dat er plaatsvindt? Nomineer dan tot en met 13 mei jouw club voor Club van het Jaar 2019! Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen, samen het grootste sociale netwerk van ons land. Samen bereik je meer dan alleen, daarom heeft Rabobank samen met NOC*NSF, het LKCA, Kunstbende, AD en de regionale dagbladen het initiatief genomen om het fenomeen verenigen te vieren en te belonen.Door mee te doen mee aan de verkiezing Club van het Jaar kun je laten zien hoe gaaf, bijzonder of uniek jouw club is. Naast de nationale titel kun je een masterclass naar keuze van een expert en een professionele promotiefilm van jouw club winnen. En natuurlijk gebruik maken van alle lokale, regionale en landelijke media-aandacht om je club in de schijnwerpers te zetten!

Lees hier meer

Voorjaarsconcert WCOV 'Excelsior' en Honsels Harmonie

Voor het voorjaarsconcert op vrijdag 26 april gaat Westlandse Christelijke Oratorium Vereniging 'Excelsior' een bijzonder samenwerking aan met het harmonieorkest van Honsels Harmonie. In de sfeervolle Oude Kerk in Naaldwijk brengen zij twee stukken die speciaal geschreven zijn voor oratoriumkoor en harmonieorkest: ‘Requiem’ van de Hongaarse componist Frigyes Hidas en ‘Cantica de Sancto Benedicto’ van Jacob de Haan.

Lees hier meer

Tjilp festival

Van 29 april t/m 2 mei organiseert Theaterschool Koperen Kees samen met Muziekmeesters Westland voor de tweede keer het Tjilp Festival voor kids van 0 t/m 12 jaar! Er zijn maar liefst 6 verschillende voorstellingen te zien en je kunt meedoen aan superleuke workshops. Verwonder je met Ivan over grappige personages in het muzikale festijn ‘De Reuze Dwerg die een kopje kleiner wil zijn’, ga op stap met Gonnie en Gijsje, leef mee met Kikker, doe de klompendans tijdens de Dribbel minishow en ervaar in het muzikale sprookje ‘Flat’ hoe eenzaamheid in tweezaamheid kan veranderen, zelfs als je bijna honderd bent. Tijdens de verschillende workshops maak je de mooiste dingen en ontdek je de muzikant of toneelspeler in jezelf. En natuurlijk is er weer een heus concert voor ukkies!

Kijk in voor alle data en tijden in onze uitagenda

Subsidieregeling Immaterieel Erfgoed

Heb jij een project dat gericht is op het ontwikkelen en doorgeven van immaterieel erfgoed? Misschien is de subsidieregeling Immaterieel erfgoed van het Fonds voor Cultuurparticipatie iets voor jou. Met deze regeling wil het fonds eigentijdse vormen van beoefening bevorderen en erfgoedbeoefenaars en erfgoedgemeenschappen stimuleren hun immaterieel erfgoed toekomstbestendig te maken, door bijvoorbeeld nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan of nieuwe beoefenaars te betrekken. Zo komt er meer aandacht, erkenning en waardering voor immaterieel erfgoed. Wat is immaterieel erfgoed? Daaronder verstaan we levende cultuur (rituelen, gebruiken, ambachten of festiviteiten) die wordt doorgegeven van generatie op generatie en van persoon op persoon.
Je kunt een aanvraag indienen van 1 april 2019 t/m 18 december 2020, of tot het totale budget is bereikt.

Alle informatie over de subsidieregeling vind je hier

4 mei voorstelling 'Jong in de Oorlog'

Op vrijdag 4 mei 2019 vindt – traditiegetrouw - in Westlandtheater De Naald een theatervoorstelling in het kader van dodenherdenking plaats. Ook dit jaar is weer gekozen voor een waar gebeurd verhaal. Jong in de Oorlog is gebaseerd op het dagboek van Els Arntzenius. Els was 15 toen de oorlog uitbrak en heeft al die jaren een dagboek bijgehouden. Theater in Feite bewerkte dit dagboek tot een prachtige, herkenbare voorstelling. Maghen Hilgersum kruipt in de rol van de jonge Els en neemt de kijker mee naar de oorlog, zoals deze zich voordeed in Den Haag (en regio). Zij beschrijft haar liefdes, angsten en gedachten op een bijzondere manier. Arjen Molenaar begeleidt Maghen op de piano. Regie: Aart van den Berg. Jong in de Oorlog wordt gespeeld op zaterdag 4 mei om 15.00 en om 21.00 uur.

Voor meer informatie en reserveren kijk je hier

Lentiz Dalton MAVO & Het Groene Lyceum winnaar Spotlight Finale

Maandagavond 1 april vond in WestlandTheater De Naald de finale plaats van de eerste editie van de nieuwe Westlandse talentenjacht Spotlight, een initiatief van WestlandTheater De Naald en Westland Cultuurweb. Vijf middelbare scholen deden mee en vaardigden een act af voor de grande finale. Onder leiding van presentator Pepijn Gunneweg werd het een wervelende show met een diversiteit aan acts: muziek, dans, zang en poëzie. Wat een talent heeft Westland! Een professionele jury riep de dansact van Liselotte, Yelina, Vera en Iris van het Lentiz Dalton MAVO & Het Groene Lyceum uit tot winnaar. Een speciale jongerenjury, bestaande uit jongeren van de Jongerenraad van Gemeente Westland en het jongerenpanel van De Naald, kende hun ‘Jongerenprijs’ eveneens toe aan de vier meiden. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor 2020 alweer in volle gang!

Bekijk hier een filmpje van de finale

 
Gratis spreekuur genealogie/stamboomonderzoek
Studiegroep Genealogie Westland
za 20 apr 2019 13:30-15:30
Honselersdijk Anders
Feestelijke Hoogmis op Paasmorgen in de Poeldijkse Bartholomeuskerk
Zangkoren Deo Sacrum Poeldijk
zo 21 apr 2019 10:30-12:00
Poeldijk Concert
Trio van klarinet, basklarinet, piano
Stichting Culturele Raad Wateringen
zo 21 apr 2019 12:00-13:00
Wateringen Concert
Voorjaarsconcert WCOV Excelsior en Honsels Harmonie
Rien van der Spek, voorzitter (Westlandse Christelijke Oratoriumvereniging "Excelsior")
vr 26 apr 2019 20:00-22:00
Naaldwijk Concert
Koningsconcert
PR functionaris (Chr.harmonievereniging Excelsior De Lier)
za 27 apr 2019 19:30
De Lier Concert
Koningsdag optreden
Koor de Waterlanders
za 27 apr 2019 14:00
Wateringen Concert
Expositie 'Bellen en Beesten'
Stichting Culturele Raad Wateringen
za 6 apr 2019 13:30 t/m zo 28 apr 2019 16:30
Wateringen Expositie
Westlands Museum met Westland Klassiek
Westland Klassiek
zo 28 apr 2019 01:00-01:00
Honselersdijk Concert
Publieksopening expo 'Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw'
Westlands Museum
zo 28 apr 2019 13:00-17:00
Honselersdijk Expositie
Tjilp Festival voorstelling: De Reuze Dwerg die een kopje kleiner wil zijn (4+)
Theaterschool Koperen Kees
ma 29 apr 2019 15:00
Naaldwijk Voorstelling
Tjilp Festival voorstelling: Gonnie en Gijsje samen op stap (2+)
Theaterschool Koperen Kees
ma 29 apr 2019 09:30
Naaldwijk Voorstelling
Tjilp Festival voorstelling: Kikker zingt en leest voor (2+)
Theaterschool Koperen Kees
di 30 apr 2019 09:30
Naaldwijk Voorstelling
Tjilp Festival workshop: Kids en Kunst (4+)
Theaterschool Koperen Kees
di 30 apr 2019 14:00-16:00
Naaldwijk Workshop
Tjilp Festival workshop: muziek en theater
Theaterschool Koperen Kees
wo 1 mei 2019 14:00-16:00
Naaldwijk Workshop
Tjilp Festival voorstelling: Concert voor Ukkies (0-5 jaar)
Theaterschool Koperen Kees
wo 1 mei 2019 09:30
Naaldwijk Voorstelling
Tjilp Festival voorstelling: Flat (6+)
Theaterschool Koperen Kees
do 2 mei 2019 15:00
Naaldwijk Voorstelling
Tjilp Festival voorstelling: Dribbel Minishow (2+) inclusief meet & greet
Theaterschool Koperen Kees
do 2 mei 2019 09:15
Naaldwijk Voorstelling
Jong in de oorlog | Het oorlogsdagboek van Els Arntzenius
Aart van den Berg (Theater in Feite)
za 4 mei 2019 15:00-16:15
Naaldwijk Voorstelling
Jong in de oorlog | Het oorlogsdagboek van Els Arntzenius
Aart van den Berg (Theater in Feite)
za 4 mei 2019 21:00-22:15
Naaldwijk Voorstelling
Dodenherdenking - Requiem Gabriel Fauré
Zangkoren Deo Sacrum Poeldijk
za 4 mei 2019 20:30-21:30
Poeldijk Concert
Lezing Monster en Ter Heijde in vroeger dagen
Leo van den Ende, voorzitter (Historische Vereniging Monster - Ter Heijde)
di 7 mei 2019 20:00-22:00
Monster Anders
Thema-expositie Transparant
Kunsthuis18
za 20 apr 2019 13:30 t/m zo 12 mei 2019 16:30
Naaldwijk Expositie
Wat nog meer...
Aanbod cultuureducatie
Lessen / workshops
Cultuuragenda
Culturele organisaties
Over Cultuurweb
Contact