Nieuwsbrief

Bezoek de website

 
 

Nieuwsbrief Westland Cultuurweb december 2017 met o.a. wie wordt nieuwe Streekdichter Westland, diverse kerstconcerten, rondleiding Westlands Museum en cursussen in 2018

De laatste nieuwsbrief van dit jaar alweer. Wat is het omgevlogen! Westland bruiste weer van kunst en cultuur, met volop voorstellingen, exposities, concerten evenementen en festivals voor jong en oud. Voor ons was het een mooi jaar, waarin veel goeds is voortgezet, uitgebreid en verbeterd, nieuwe projecten van de grond zijn gekomen en uitdagende toekomstplannen wortel hebben geschoten. Het team van Westland Cultuurweb wenst iedereen een prachtig, inspirerend en liefdevol 2018. Wij kijken vol vertrouwen uit naar het nieuwe jaar, we hebben er zin in!

 
Lezing ‘Stormachtig Stil, levensverhalen van roze ouderen’

Schrijfster Eveline van de Putte houdt op donderdagavond 21 december in Bibliotheek Naaldwijk haar 99e lezing over levensverhalen van homoseksuele ouderen aan de hand van haar boek ‘Stormachtig Stil, levensverhalen van roze ouderen’. Nog teveel homoseksuele – of roze – ouderen durven niet zichzelf te zijn in hun woonomgeving door onbegrip van hun leeftijdgenoten, van medebewoners, van verzorgend personeel, maar zelfs ook van naasten. Mensen die jaren geleden uit de kast zijn gekomen, gaan er weer terug in. Luister naar, leer van en praat mee over roze liefde en seksuele diversiteit. De avond is behalve serieus ook vol humor door het optreden van Victoria False, die de sterren van de hemel zingt. Victoria begon als Bette Midler, zong Edith Piaf in de parken van Parijs en won drie keer het Eurosongtravestival.

Lees hier meer

Nieuwjaarsconcert Knallend Westland uitverkocht

Zoals jullie misschien op social media al hebben kunnen zien wordt er door alle deelnemers, jonge talenten, Blazerscollectief WEST, Theaterschool Koperen Kees, Muziekmeesters Westland, PerQzzy en Dans Creatie keihard en met heel veel enthousiasme gewerkt aan de voorbereidingen voor het Nieuwjaarsconcert. Alle puzzelstukjes van een zeer gevarieerd programma vallen langzamerhand in elkaar en het belooft echt een fantastische middag te worden, zowel voor de artiesten als voor het publiek! Om onnodige teleurstelling te voorkomen vermelden we hier dat het Nieuwjaarsconcert Knallend Westland inmiddels volledig is uitverkocht. Met onze excuses aan degenen die het concert ook graag hadden willen bijwonen. Hopelijk mogen we jullie bij de volgende editie verwelkomen!

Bekijk hier de WOS uitzending van In Jouw Buurt over het Nieuwjaarsconcert

Kerstconcerten

De komende dagen staan er nog een aantal kerstconcerten op het programma. Vrijdagmiddag 22 december speelt het Westlands Dag Orkest (WDO) van muziekvereniging Fusica onder leiding van Ellen van den Berg bekende kerstliederen en harmoniestukken. Als vanouds zal de dirigente het geheel vlot aan elkaar praten. Het belooft een gezellige middag te worden!
Het traditionele kerstconcert van het gemengd koor Con Amore uit De Lier vindt dit jaar plaats op zaterdag 23 december in de Domkerk in De Lier. Op het menu traditionele kerstliederen afgewisseld met samenzang. Lisa de Rijcke op hobo en trompettist Pieter de Jong, beiden lid van Harmonievereniging Excelsior, treden ook op.
Op Kerstmorgen zingen de Zangkoren ‘Deo Sacrum’ o.l.v. Steven van Wieren traditiegetrouw tijdens de feestelijke Hoogmis in de Poeldijkse St. Bartholomeuskerk. Met medewerking van het Delphi Consort en organist Wim van Herk zingt het koor de Mis in Bes van Johann Nepomuk Hummel en een aantal feestelijke motetten. De Vrouwenschola zingt het gregoriaans van Kerstmis.
Ten slotte is er zoals elk jaar is er op tweede Kerstdag weer het traditionele Kerst-orgelconcert met samenzang in de Hervormde Kerk aan het Plein in Wateringen. Jan van Westenbrugge, vaste organist van het befaamde Bätz-Witteorgel, heeft weer een programma samengesteld dat geheel bij de sfeer van deze dag past en waaraan ook dwarsfluitiste Nicolien van Deursen haar medewerking verleent.

Meer informatie over de concerten vind je in onze uitagenda

Rondleiding Westlandse Geschiedenis in het Museum

Op vrijdag 29 december verzorgt het Westlands Museum weer een rondleiding over de Westlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de tuinbouw, de kassenbouw en het veilingsysteem. Ook kun je deelnemen aan de demonstratie ‘klokveilen’. Druk op het juiste moment op de knop en koop de producten voor een zo gunstig mogelijke prijs! De rondleiding eindigt met een wandeling door de historische tuin van het museum, waarin een reconstructie is gemaakt met origineel materiaal van een Westlands tuinbouwbedrijf uit vroeger tijd. Dit alles start om 14.00 uur en is leuk voor jong en oud!

Lees hier meer

Kerstvakantietip: vijf creatieve workshops voor kids

Het wordt een leuke kerstvakantie! Op dinsdag 2 januari van 13.30 – 16.00 uur kun je in de Kunstgarage in Naaldwijk meedoen aan vijf toffe workshops met het thema ‘ver-he-toe-tijdmachine’. Maak bij ’t Jeugdatelier je eigen kunst over verleden heden en toekomst! Docenten Helene Tabben, Juliette van der Walle en Miranda Pronk laten je kennis maken met verschillende materialen en technieken. Ben je tussen de 6 en 12 jaar, kom dan gezellig meedoen. Je hebt gegarandeerd een supermiddag en gaat met prachtige zelfgemaakte kunstwerken naar huis.

Lees hier meer

Wie wordt de nieuwe Westlandse Streekdichter?

Sinds 2016 heeft Westland zijn eigen Streekdichter. Marijke van Geest luisterde de afgelopen twee jaar culturele evenementen op met haar gedichten en prikkelde het publiek op poëtische wijze door regelmatig te reageren op de actualiteit. Nu haar termijn bijna is verstreken is het tijd om een opvolger te vinden. Ben jij dichter en woon je in Westland, Midden Delfland of Hoek van Holland, doe dan mee aan de selectieronde. Om in aanmerking te komen voor deze eervolle functie dien je vier gedichten in te zenden, waarvan er minimaal één over de streek gaat en één naar aanleiding van een actuele situatie in Westland e.o. is geschreven. De inzendingen worden geanonimiseerd doorgezonden aan de jury. Aanmelden kan tot 19 januari 2018 via streekdichter@schrijvers-tussen-de-kassen.nl. De tweede Streekdichter wordt gekozen door een onafhankelijke, deskundige jury en voor twee jaar benoemd tijdens het Westlands Boekengala op 15 maart 2018!

Het volledige reglement vind je hier op de website van Schrijvers tussen de Kassen.

Kunstkracht 55+ gaat twee jaar verder!

Westland Cultuurweb, Careyn en Pieter van Foreest hebben twee jaar intensief samen gewerkt om het kunstparticipatieproject voor ouderen ‘Kunstkracht 55+’ op de kaart te zetten. Cliënten van woonzorglocaties en dagbesteding in Westland konden actief deelnemen aan lessen in diverse kunstdisciplines door professionele Westlandse aanbieders. Er zijn prachtige projecten neergezet in dans, beeldende kunst, muziek met slagwerk, fotografie en schrijven en zang. Nieuwe subsidieaanvragen zijn zodanig gehonoreerd dat we dit succesvolle project in 2018 en 219 kunnen voortzetten! De komende twee jaar zullen we zelfs vierentwintig projecten realiseren aandacht besteden aan kwaliteitsverhoging door het vergroten van specifieke kennis bij vakdocenten en welzijnsmedewerkers. Om de eerste periode Kunstkracht 55+ af te sluiten en als aftrap voor de komende twee jaar organiseert Westland Cultuurweb samen met het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie Amateurkunst) een conferentie waarin we de ervaringen die we in de afgelopen twee jaar hebben opgedaan delen en de slag maken naar de toekomst. Wil je in januari de uitnodiging inclusief het volledige programma persoonlijk ontvangen? Stuur dan een mailtje naar info@westlancultuurweb.nl o.v.v. ‘Conferentie Kunstkracht 55+’.

Lees hier meer

Creatief aan de slag in 2018!

Is er voor 2018 een mooier voornemen denkbaar dan je creativiteit eens lekker de vrije loop te laten? Daar biedt het Westland in elk geval volop mogelijkheden voor. In januari starten er weer diverse cursussen. Zo kun je het schilderen ontdekken met Castart en je verdiepen in de grote meesterwerken uit vroeger eeuwen of juist in de contrasten binnen de 20e eeuwse kunst bij Kunst en Reizen. In ’t Atelier ontdek je je talent in aquarelleren, creatief houtbewerken, illustratief tekenen of kunstgeschiedenis. Voor kinderen is er de veelzijdige cursus Kunst4You of, al vanaf 7 jaar, tekenen voor de jeugd. De maandelijkse Leer-denk-doe! workshops bieden kinderen een creatieve en filosofische uitdaging. Liever muziek? Kids tussen de 8 en 12 jaar maken maken in 8 lessen kennis met samba slagwerk in de korte cursus van muziekvereniging De Phoenix. En natuurlijk kun je voor een scala aan lessen in dans, theater, muziek en beeldende kunst teercht bij de vele verenigingen en organsiaties die cultureel Westland rijk is.

Kijk hier voor onze cursusagenda en hier voor een overzicht van verenigingen en organisaties die lessen en workshops aanbieden

 
Voorstelling Sjaak Bral
WestlandTheater De Naald
do 21 dec 2017 20:15-23:00
Naaldwijk Voorstelling
Lezing Stormachtig Stil, levensverhalen van roze ouderen
Stichting Bibliotheek Westland
do 21 dec 2017 20:00-22:00
Naaldwijk Lezing
Kerstconcert Westlands Dag Orkest
Muziekvereniging Fusica
vr 22 dec 2017 14:00-17:00
Naaldwijk Concert
Kerstconcert Con Amore
Con Amore De Lier
za 23 dec 2017 20:00-21:30
De Lier Concert
Voorstelling Claudia de Breij
WestlandTheater De Naald
vr 22 dec 2017 20:15 t/m za 23 dec 2017 23:00
Naaldwijk Voorstelling
Wooden Paul
Westlands PopCentrum Nederland 3
za 23 dec 2017 21:00 t/m zo 24 dec 2017 03:00
Wateringen Concert
Feestelijke Hoogmis op Kerstmorgen in Poeldijk
Zangkoren Deo Sacrum Poeldijk
ma 25 dec 2017 10:30-12:00
Poeldijk Anders
Kerstconcert met samenzang
Orgelcomité Hervormde Kerk Wateringen
di 26 dec 2017 15:30-17:00
Wateringen Concert
Nieuwjaarsconcert Excelsior De Lier
PR functionaris (Chr.harmonievereniging Excelsior De Lier)
vr 5 jan 2018 19:45-21:15
De Lier Concert
Voorstelling Toms Magische Speelgoedwinkel
WestlandTheater De Naald
za 6 jan 2018 15:00-16:30
Naaldwijk Voorstelling
Nieuwjaarsconcert met Berget Lewis
WestlandTheater De Naald
zo 7 jan 2018 15:30-18:00
Naaldwijk Concert
Rondleiding Westlandse geschiedenis
Westlands Museum
vr 26 okt 2018 14:00-15:15
Honselersdijk Rondleiding
Wat nog meer...
Aanbod cultuureducatie
Lessen / workshops
Cultuuragenda
Culturele organisaties
Over Cultuurweb
Contact