Nieuwsbrief

Bezoek de website

 
 

Nieuwsbrief Westland Cultuurweb september 2017 met o.a. audities Knallend Westland, Kunst & School Conferentie, Historisch Café Wateringen en 'Ontkoppeld' door Rokagemto

Goedemiddag! Kinderen en jongeren die hun talent en plezier in muziek maken graag willen delen komen in deze nieuwsbrief volop aan hun trekken. Behalve de audities voor het Nieuwjaarsconcert Knallend Westland staat namelijk ook De Muziekwedstrijd van het Prinses Christina Concours weer op het punt los te barsten. Wie zich bezighoudt met cultuureducatie in het basisonderwijs kan zich deze week nog inschrijven voor een inspirende middag op de Kunst & School Conferentie. 'Gewoon' genieten van kunst en cultuur kan natuurlijk ook: hieronder een kleine greep uit het aanbod de komende weken. Elkaar ontmoeten staat centraal tijdens de week van WestlandOntmoet, de bomvolle agenda liegt er niet om. En omdat juist kunst en cultuur ons steeds weer samenbrengen en verbinden is er de Regeling Kleine Culturele Initiatieven: we zien jullie mooie initiatieven graag tegemoet. Veel leesplezier gewenst!

 
Subsidie voor kleinschalige culturele activiteiten

Het buurtfeest opvrolijken met een harmonieorkest? Als kunstproject met z’n allen het schoolplein opknappen samen met een beeldend kunstenaar? Een concert organiseren in het woonzorgcentrum om de hoek? Voor dergelijke mooie plannen kun je een beroep doen op de Regeling Kleine Culturele Initiatieven. De regeling is bedoeld voor verenigingen, scholen, maatschappelijke en commerciële organisaties die met een culturele activiteit in buurt of wijk mensen bij elkaar willen brengen. Met de regeling wil de gemeente Westland het organiseren van kleine culturele activiteiten stimuleren en makkelijker maken. Per activiteit kan een bijdrage worden aangevraagd van maximaal € 1500,--.
Dus wil je iets moois organiseren, komt er kunst en cultuur bij kijken en gaat het niet om een reguliere activiteit, dien dan een aanvraag in in het kader van de Regeling Kleine Culturele Initiatieven. Westland Cultuurweb voert de regeling uit. Een onafhankelijke commissie beoordeelt de aanvragen en adviseert Cultuurweb over de ingediende voorstellen.

Uitgebreide informatie over de regeling, het aanvraagformulier en een voorbeeldbegroting vind je hier

WANTED! Jong Muzikaal Talent voor Nieuwjaarsconcert Knallend Westland

Ben jij jong, kom je uit het Westland en heb je muzikaal talent? Zing of speel je de sterren van de hemel en wil je het grote podium van de Naald bestormen? Dat kan! Op 7 januari 2018 vindt opnieuw het Nieuwjaarsconcert Knallend Westland plaats. Met o.a. Blazers Collectief WEST en niemand minder dan zangeres Berget Lewis luiden we het nieuwe jaar in WestlandTheater de Naald spetterend in. Jonge talenten staan tijdens het concert in de spotlights. Zie jij jezelf schitteren voor een volle zaal? Grijp je kans en geef je op voor de audities op zaterdag 28 oktober 2017. In je eentje of met je band, orkest of zanggroep. Als je wordt uitgekozen sta jij op 7 januari in de Naald!

Meld je aan via de website van het nieuwjaarsconcert

Historisch café Wateringen

Het Plein is al eeuwen het centrum van het dorp Wateringen. Zo'n negenhonderd jaar geleden werd de kapel gebouwd die zou uitgroeien tot de Hervormde Kerk. Eromheen vestigden zich oude en nieuwe Wateringers. Het Plein kende winkels, drie raadhuizen, bekende en minder bekende bewoners. De Wateringse historicus Frans Groen heeft bij leven de geschiedenis van het hele Plein beschreven en rijkelijk voorzien van oude beelden. Deze beelden komen langs bij het tweede Historisch Café Wateringen op donderdag 21 september 2017. Kom ook naar deze gezellige en leerzame avond en deel verhalen en herinneringen aan het Plein!  

Het Café begint om 20.00 uur in Bibliotheek Wateringen, Dorpskade 3. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur, de toegang en de koffie zijn gratis.

Leren en creëren op de vierde Kunst & School Conferentie

Kijken en luisteren naar kunst is enorm inspirerend, maar hoe verwerk je zo’n ervaring in een boeiende les? Op woensdag 4 oktober organiseert Westland Cultuurweb weer de Kunst & School Conferentie voor het basisonderwijs, aanbieders van cultuureducatie en andere belangstellenden. Het thema van deze middag rond cultuureducatie is ‘Beleef, ervaar en creëer KUNST. Van concert, voorstelling en tentoonstelling naar kunsteducatie in de klas’. Op het programma staat, naast de speelse en energieke voorstelling ‘Pokon’ door De Dansers en diverse workshops n.a.v. de voorstelling, onder andere een kennismaking met ‘Visual Thinking Strategies’. VTS is een succesvolle methode om gezamenlijk te kijken naar kunst en mogelijke betekenissen van een kunstwerk op het spoor te komen. Natuurlijk is er ook volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten en uit te wisselen. De Kunst & Schoolconferentie is dé plek om te leren en inspiratie op te doen.

Aanmelden kan nog t/m 21 september via jvanholsteijn@westlandcultuurweb.nl, onder vermelding van naam en indien van toepassing naam school/organisatie en workshopkeuze. Meer informatie en het volledige programma vind je hier

Nieuwe expositie Kunsthuis18

Vanaf zaterdag is er weer een nieuwe expositie te bewonderen in Kunsthuis18. Helga Knol is naast haar werk als vrijwilligerscoördinator bij Kunsthuis18 al veertig jaar werkzaam in de kunst. In haar atelier ‘De Scherf’ richt zij zich de laatste jaren op het werken met klei. Momenteel hebben vooral tuinobjecten haar interesse en voor deze expositie heeft Helga een waterpartij/fontein gemaakt, opgebouwd uit verschillende delen. Op uitnodiging van Helga exposeren de leerlingen van het Herman Broerencollege in de Greenport People Room for Young Artists. Geïnspireerd door de kleurige figuratieve maar realistische werken van onder andere moderne kunstenaars heeft leerkracht Wicher Oranje verschillende leerlingen laten werken aan hetzelfde werkstuk. Samenwerking om tot een mooi resultaat te komen is daarbij net zo belangrijk als het eindresultaat. De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 23 september om 15.00 uur.

Lees hier meer

De week van WestlandOntmoet

Van 21 september tot en met 1 oktober 2017 is de week van WestlandOntmoet! Tijdens deze week vinden allerlei kleinschalige en laagdrempelige activiteiten plaats in alle kernen van Westland. Bij die activiteiten kunnen mensen elkaar ontmoeten en leren kennen, iets wat niet voor iedereen even vanzelfsprekend is. Vandaar de extra aandacht voor de behoefte om met elkaar in contact te komen, georganiseerd of impulsief. Inmiddels zijn er in totaal al meer dan 100 uiteenlopende activiteiten op verschillende data en tijden aangemeld op de website van WestlandOntmoet. Het varieert van een spelletje badminton, buurtmarkt of koffieochtend tot een dansavond, muzikaal optreden of workshop. Zeer zeker de moeite waard dus om even een kijkje te nemen wat er bij jou in de buurt gebeurt! WestlandOntmoet is een initiatief van Gemeente Westland, Vitis Welzijn en Bibliotheek Westland.

 Bekijk hier de volledige agenda

Rokagemto speelt ‘Ontkoppeld’

Rappe teksten vliegen je om de oren en hysterie voert de boventoon in ‘Ontkoppeld’, de komedie die Toneelvereniging Rokagemto op 5,6 en 7 oktober speelt in WestlandTheater De Naald. Zes vriendinnen komen wekelijks samen om Triviant te spelen in het appartement van Olga. De ‘vermissing’ van een van de vriendinnen brengt een hoop teweeg en doet Olga een besluit nemen waar ze in tweede instantie spijt van krijgt … ze betrekt twee Spaanse broers uit het appartementencomplex verderop bij het gebeuren en hoopt op een hete avond. Maar haar plan verloopt net iets anders dan gedacht… Kaarten á €15,- zijn te koop bij Sigarenmagazijn De Wilde, Prins Hendrikstraat 14, Naaldwijk.

Lees hier meer

Laat je horen bij De Muziekwedstrijd!

Op 1 oktober gaat de nieuwe editie van De Muziekwedstrijd van start, een online wedstrijd voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Alle muziekstijlen, instrumenten en niveaus zijn welkom. Zingen mag ook! Deelnemers maken een filmpje van maximaal 4 minuten, van zichzelf of samen met andere kinderen. Insturen kan van 1 oktober 2017 t/m 7 januari 2018. Kinderen worden zo gestimuleerd om muziek te maken. Bovendien inspireren ze elkaar d.m.v. het online platform. Ieder kind krijgt persoonlijke feedback van de jury en maakt kans op mooie prijzen, ongeacht het niveau. Sowieso mogen alle deelnemers gratis naar de feestelijike muziekdag en prijsuitreiking in Diergaarde Blijdorp op 17 februari 2018. De finalisten treden dan live op in de Classic Express, de enige rijdende concertzaal ter wereld!

Lees hier meer

 
Vitis Welzijn concert De Hooge Tuinen
Big Band Rhythm Harmonies
do 21 sep 2017 19:00-21:00
Naaldwijk Concert
Rokagemto speelt: 'Ontkoppeld'
do 5 okt 2017 20:15 t/m za 7 okt 2017 22:30
Naaldwijk Voorstelling
(Kees) Schipper en bemanning in de KloosterKelder
Blues aan Zee (Stichting Blues aan Zee)
za 14 okt 2017 21:30-00:30
Monster Concert
1e Westland Proms
Concertkoor Westland
za 21 okt 2017 20:15-22:30
De Lier Concert
Oude Kerk Klassiek met Musica
WestlandTheater De Naald
zo 22 okt 2017 15:00-17:00
Naaldwijk Concert
Opening expositie Helga Knoll en leerlingen van het Herman Broerencollege
Kunsthuis18
za 23 sep 2017 15:00 t/m zo 22 okt 2017 16:30
Naaldwijk Expositie
Najaarsconcert Oratoriumkoor De Lier
vr 3 nov 2017 20:00-22:30
De Lier Concert
De Dag van de Koorzanger
Kees Zandvliet - secretaris (Westlandse Korenfederatie)
za 4 nov 2017 09:30-17:00
's-Gravenzande Workshop
Wat nog meer...
Aanbod cultuureducatie
Lessen / workshops
Cultuuragenda
Culturele organisaties
Over Cultuurweb
Contact